Nytt år, nya möjligheter… och en ny upplaga av NamesCon Global i Las Vegas.

Precis som varje år när vi besökt världens största domännamnskonferens så är nätverkandet en viktig del för oss. Att snabbt kunna komma i kontakt med domäninvesterare och utveckla den personliga relationen med de stora andrahandsmarknadsplatserna är värdefullt hos oss på Dotkeeper.

Framför allt bör vi vara uppdaterade för våra kunders räkning. När behovet av att kunna få loss en redan upptagen domän behöver de få snabba besked om namnalternativet de valt är möjligt eller ej. Detta ger oss en möjlighet att hålla ett högt tempo i att skaffa oss en överblick av vilka namnalternativ som finns tillgängliga och till vilket pris.

Likaså den mer utbildande delen, att skaffa oss en förståelse för vart marknaden är på väg, vad som är nytt och vad som kommer att utvecklas. Här ser vi till att skaffa oss en god förståelse inom området för att kunna ge råd och motivera rekommendationer till våra kunder när det kommer till frågor inom domänförvärv, köpa loss domäner, affärsutveckling och ”rebranding”.

Förutom att allt såklart är större och mer storslaget ”over there” så slås man av hur otroligt omfattande den här industrin (andrahandsmarknaden av domännamn) kommit att bli.

Att få äga sitt ord och sitt namn på Internet intresserar mig oerhört mycket. Att namnval av sin verksamhet, produkt och tjänst, samt möjligheten att få branda sig med just det namnet som ett eget domännamn, gör att företag världen över spenderade över 1 miljard USD, enligt en prognos från VeriSign i fjol.

Företag runt om i världen köper upp ”sina ord” i en snabb takt. Ett par exempel på ord som funnit nya ägare hos företag under 2018:

Arrive, Beyond, Brew, Bungalow, Cabbage, Carrot, Christian, Close, Copper, Crypto, Do, Doc, Duck, Fallout, Gram, Groups, Hex, Ice, Indigo, Insider, Investigator, Invision, Island, Jump, Latitude, Ledger, Liquid, Lively, Mastermind, Note, Omen, Onyx, Packet, Pitch, Presto, Prime, Purple, Rain, React, Rock, Safer, Sandbox, Secure, Sierra, Signet, Slade, Spaceship, Super, Supernatural, Trailblazer, Triangle, Tube, Turbo, User, Valley, View, Visible, Visor, Wing, Workplace, Zoom för att nämna några.

En fascinerande industri där en abstrakt kombination av bokstäver kan kosta flera hundra tusen… dollar!

”Vad är mitt domännamn värt?” är en av de vanligaste frågorna jag får och jag har tidigare skrivit att det tråkiga svaret ofta är ”hur långt är ett snöre?”. Detta beroende på att det handlar så otroligt mycket om vem den potentiella köparen är men också hur mycket domännamnet är värt för den som vill köpa namnet, ordet, bokstavskombinationen. ”Vad är mitt domännamn värt?” är oftast en omskrivning för ”Vad kan jag prissätta domännamnet till tror du?”. Värdet kan vi först få fram när vi har ett domännamn, en potentiell köpare och en säljare som är villig att släppa sitt domännamn.

”Innebär det att vi alltid är anonyma när ni kontaktar domäninvesterare/innehavare för att köpa loss en redan upptagen domän?” Nej, ganska sällan faktiskt. Varje förhandling är unik och de tre komponenterna; köpare, säljare, domännamn ger olika variabler och värde varje gång.

Det är också därför det aldrig går att säga enkelt och träffsäkert vad ett domännamn är värt. Det krävs ett par timmars förarbete för att skapa sig en första och god bedömning kring värdet.

Detta är också en av de stora anledningarna till att automatiserade värderingsverktyg inte bör betraktas som speciellt trovärdiga källor. De bör möjligtvis användas i syfte att försöka hålla priset nere om man har för avsikt att köpa loss en domän.

Som spekulant/köpare av domännamn är den viktigaste frågan att ställa sig; ”Vad skulle detta namn kunna vara värt för vårt företag?”

Vi har tidigare återgett historier om dyra domänköp som exempelvis Uber.com och Great.com och dessa är såklart extremer som inte sker var dag men på intet sätt ovanliga. De flesta stora köp sker dessutom i det tysta.

En av de gångna årets stora snackisar i denna bransch var när Elon Musk tweetade och berättade att han spenderat över 10 år och $11’000’000 för att till slut kunna få loss Tesla.com. Vid en första anblick är det såklart galet att spendera så mycket pengar på ett domännamn. Det är ju inte så att Elon inte kan sälja sina bilar via teslacars.com som han också äger, men som ägare av ett stort globalt brand/varumärke ansåg uppenbarligen Elon Musk att tesla.com var värd $11’000’000. Pengar kan såklart alltid sättas i perspektiv vid denna typen av jämförelser och man kan ju fråga sig hur mycket Elon har spenderat på sina rymdraketer vid detta laget? Att då kunna få äga dessa fem bokstäver som domännamn var uppenbarligen värt en otroligt stor summa pengar för honom.

Domännamn är en de viktigaste delarna av Internet och värdet av ett bra domännamn för ett brand/varumärke kan inte underskattas. Detta innebär inte att man måste köpa namnet man trånar efter, men det är bra att bestämma sig för om man vill ha det eller ej och agera därefter. Vi ser nämligen en fortsatt ökad trend i att företag köper upp ”sina” namn och sökord.

Tillgång och efterfrågan styr även denna branschen och med färre tillgängliga domännamn stiger priset. När domännamnen väl har hamnat hos ”the end user” är det av förklarliga skäl väldigt mycket svårare att få loss ett önskat domännamn.

Allt detta blir såklart ännu mer uppenbart när man samlar några tusen branschpersoner på en och samma yta och toppar det med en stor auktion av dessa digitala tillgångar. Det blir en verklig och viktig påminnelse om att bra domännamn intresserar, berör och byter ägare.