Dotkeeper möter: Haseeb Tariq på NamesCon i Las Vegas 2019

Vi befinner oss på NamesCon, världens största domännamnskonferens i Las Vegas. Här fick vi möjligheten att göra en intervju med Haseeb Tariq om domännamn och framtiden inom marknadsföring.

Haseeb Tariq jobbar med Marketing Automation för Fox TV och håller föredrag här på NamesCon med sin föreläsning ”How to sell and price your portfolio”.

Med 114 000 följare på Instagram och över 12 000 kontakter på Linkedin är Haseeb en erkänd influencer i branschen. Han har även studerat vid Lunds universitet här i Sverige.

Först och främst måste jag säga att det är trevligt att möta någon med svensk bakgrund här i Vegas. Vi är inte så många här…

Jag älskar svensk fika!

Haha, bra! Jag också.

Hos våra kunder hemma i Sverige pratas det mycket om digital transformation, reklam som digitaliseras och så vidare. Vad ser du att företag verkligen måste jobba med år 2019?

Du måste vara mer mänsklig och se till att vara ännu mer sammankopplad till dina kunder. Försök att förstå dem och prata med dem. Tryck inte upp ditt budskap i ansiktet på dem om du vill att de ska lyssna. Framtiden inom marknadsföring, varumärke och business beror på hur mänsklig du är mot de personer du jobbar med. Du måste förstå att dina kunder också är människor och att det är deras behov du borde fokusera på. Låt dem veta hur du kan lösa deras behov, låt dem relatera till dig och du kommer att lyckas med det du gör.

Du har fortfarande en portfölj med domännamn då du själv varit i branschen, kan du berätta lite om det?

Absolut. Jag började för 10–11 år sedan och vid den tiden var domänbranschen ganska okänd för gemene man, det var inte många människor utanför domänbranschen som visste vad domäner egentligen handlade om. Jag hade turen att jobba för många stora företag i USA, där ibland företag listade på Big fortune 500 companies lista. Det var roligt, för det var nytt och väldigt få förstod värdet av det.

Jag jämför det lite med personer som ger sig in i Bitcoin-industrin idag… De som jobbade med Bitcoin för fem sex år sedan förstod säkert värdet av det redan då.

Domänhantering fungerade på samma sätt för mig. Jag blev exalterad över hur jag kunde styra människor från hela världen till en viss adress, så jag började skapa domäner som en egen business. Vid den tidpunkten var ”startup” inte ens en term och jag var ganska tidigt ute med att starta företag baserat på ett bra domännamn. Ingen köpte domäner vid den tiden. Jag var den enda fisken i havet.

Jag hittade den plattformen själv utan att egentligen ha några direkta kontakter. Jag kände inte till en enda domänhanterare och insåg plötsligt att det fanns fler domänhanterare som du och jag där ute.

Så, om du hittar något intressant, läs på och fortsätt att lära dig och du kommer att bli framgångsrik!

Har du några förslag till våra läsare när det kommer till att handskas med domäner?

Jag tycker att det är för sent att hitta ett bra domännamn idag, så du behöver jobba med människor som redan har ett bra namn.

Om du försöker starta ett företag kan du alltid köpa en redan tagen domän, men det är dyrt. Istället kan det vara ett alternativ att leasa det under några år. På så sätt kan du lägga upp en delbetalning varje månad och när du har tillräckligt med pengar kan du köpa den. Men se till att ha en skriftlig överenskommelse.