Andrahandsmarknaden för domännamn – Platsen där domännamn kan säljas för miljontals kronor.

Allt fler företag ser värdet i att äga sin del av internet. Det skapar en tydlighet i kommunikationen till konsumenter samtidigt som det skyddar verksamheten från att tredje part registrerar namnet i illvilliga syften. Har ni koll på om ni säkrat upp ert namn digitalt?
Vet ni om namnet ni vill ha är ledigt eller finns det någon som redan hunnit registrera namnet?

Om domänen är upptagen, kan det finnas en lösning på problemet. Andrahandsmarknaden för domännamn – Platsen där redan registrerade domännamn kan byta innehavare.

I den digitala värld vi lever i idag är domännamn bland de viktigaste tillgångarna ett företag har. De är unika och till skillnad från varumärken kan domännamn endast registreras i ett exemplar. Detta har resulterat i att en gedigen andrahandsmarknad växt fram, där redan registrerade domännamn kan byta ägare. Ofta när det rapporteras i media om sådana transaktioner, är det affärer där köpeskillingen är av betydande belopp – ibland till och med astronomiska. Men faktum är att det också dagligen sker transaktioner där köpesumman är betydligt mer hanterbar för de flesta mellanstora företag.

Flera av våra domänexperter har lång erfarenhet av andrahandmarknaden och domänförvärv. Vi satt ner i ett samtal med Marcus Glaad, expert på andrahandsmarknaden för domäner. Efter samtalet samlade vi ihop några av hans insikter och kunskaper till ett blogginlägg.

I branschen pratar vi i runda slängar om att ca 35 % av alla registrerade .com-adresser aktivt används. Det vill säga att det finns runt 65 % .com-adresser som inte är aktiva, varav en del registrerats i spekulativt syfte. Alltså, i syfte att tjäna pengar vid en eventuell framtida försäljning.

En faktor som påverkar vad en domän kostar på andrahandsmarknaden är vilken toppdomän domännamnet har. De adresser man får betala högst pris för är den ohotade ettan, .com. Speciellt med korta, 3-, 4-bokstavskombinationer. Just för ett de oftast är kommunikativa, korta namn som är lätta att uttala och lätta att komma ihåg.

Under pandemin har efterfrågan på bra domännamn ökat ytterligare. Många företag har fokuserat på att digitalisera sina verksamheter. Allt fler vill komma över kommunikativa lydelser som man tidigare kanske inte sett samma värde i. Företag lägger nu ner mer tid och pengar på att komma åt namn som hjälper till att skapa en tydlig kommunikation med sina konsumenter. Med ökad efterfrågan och en minskad tillgänglighet av lediga domäner har en följd blivit ökat antal försäljningar på andrahandsmarknaden, samt en ökning på prislapparna som domänerna säljs för.

Nyligen hjälpte vi entreprenören bakom Meme Limited, Mattias Tyrberg, att köpa loss domänen meme.com för $1 250 000. Vilket gör affären till en av de största domänaffärerna globalt under 2021. Dotkeeper har drivit processen, förhandlat om pris, och säkerställt transaktionen så att pengar och domännamn bytte ägare på ett säkert sätt.

Nu undrar ni säker vad det är som kan få ett domännamn att gå för miljontals kronor, likt meme.com. Det är flera parametrar, men det är främst den rådande marknaden, dvs. tillgång och efterfrågan och vad någon annan är beredd att betala för namnet.

Vi kollar också på vad snarlika domännamn går för just nu och vad de har gått för senaste året. Här är det extra viktigt att jämföra med rätt domännamn. Alltså förstå vilka domännamn som är snarlika det domännamnet du själv är intresserad av. Hur ser sammansättningen ut: hur många bokstäver innehåller det snarlika namnet, finns det siffror m.m.. I detta läge är det bra att ta hjälp av en domänmäklare som kan bistå med kunskap och förståelse av hur man värderar ett domännamn och som senare i processen också kan hjälp till att få loss domänen till ett rimligt pris i förhandling med säljaren.

När vi pratar om pris på redan registrerade domännamn är det viktigt att komma ihåg att prislapparna som ex. meme.com fått inte är det ”vanliga” eller ”normala”. De allra flesta domännamnen som säljs går för betydligt lägre pris.

 

Vad är fördelarna med att använda en mäklare som Dotkeeper till förvärv?

Fördelarna med att arbeta med en partner som Dotkeeper i sådana här processer är att vi har ett stort nätverk med registrarer och brokers samt tillgång till plattformar där domäner säljs. Något som kan försvåra en förvärvsprocess om man gör den själv är GDPR, som gjort att ägaruppgifter i WHOIS är dolda och betydligt svårare att komma åt. Här har vi genomarbetade processer för att få fram uppgifter kring vem som är nuvarande innehavaren av ett namn, för att sedan söka kontakt.

Så, är du sugen på att äntligen komma över det där domännamnet som hade gjort stor skillnad för er verksamhet? Vi på Dotkeeper har mångårig erfarenhet av att mäkla domännamn och tar gärna ett initialt samtal med dig för att berätta mer om hur vi kan hjälpa dig att göra en bra affär.