Viktigt! Så skyddar du dina domännamn

Idag är en global närvaro på Internet en grundpelare för framgångsrika företag i arbetet att bygga och stärka sina varumärken. Stora belopp investeras i hemsidor, sökmotorer och andra typer av trafikgenererande insatser. Allt baseras på ditt domännamn, ditt varumärke online, som idag är en av ditt företags mest värdefulla tillgångar.

Med tanke på hur viktigt domännamnet är för ditt företag, aktualiseras frågan: Gör du allt du kan för att skydda ditt domännamn?

Ett av våra mest lästa blogginlägg genom tiderna är: ”Hjälp, någon har registrerat min domän”. Blogginlägget läses oftast av två anledningar. Antingen har man tappat sitt domännamn av någon anledning, eller så har någon annan hunnit före och registrerat ett domännamn man själv är intresserad av. I detta inlägg kommer vi fokusera på det förstnämnda och visa hur du skyddar ditt domännamn – för det finns ett antal vanliga misstag som tyvärr kan leda till att ditt domännamn går förlorat.

Här är fyra vanliga anledningar till att företag tappar domännamn:

  • Missade förnyelser
  • Inaktuell kontaktinformation
  • Bristande strategi
  • Domänstöld

 

Missade förnyelser

Domäner är som licenser som förnyas en gång per år. Om du missar att förnya domännamnet, och någon annan hinner före att registrera det, är det inte alls säkert att du har rätt att få tillbaka domännamnet igen.

Åtgärder:

  1. Samla alla domäner hos en leverantör, gärna en domänbyrå som tar ett helhetsansvar och garanterar domänförnyelser
  2. Säkerställ automatiska förnyelser

 

Inaktuell ägarinformation

Vikten av att ha aktuella ägaruppgifter och kontaktuppgifter för dina domännamn är något som inte nog kan belysas. Vi har bland annat skrivit om detta förut, i inlägget: ”Vem står som ägare på din domän?”.

Saken är att du kan tappa dina domännamn om denna information inte är aktuell. Dels är det ett krav från ICANN (högsta styrande organet för domännamn), och dels kan det komma viktiga e-postmeddelanden till de angivna e-postadresserna som kräver action, och om det inte återkopplas inom en viss tid – ja då kan du tyvärr se ditt domännamn gå förlorat!

Åtgärder:

  1. En viktig punkt är att säkerställa att ägaruppgifterna inte är knutna till specifika personer, utan är avpersonifierade.
  2. Anlita en domänbyrå som har full koll och ser till att du alltid uppfyller rätt kriterier och inte riskerar att tappa dina viktiga domäner.

 

Bristande strategi

Visserligen ska detta inlägg handla om tappade domännamn, men faktum är att en vanlig brist vi ser hos företag är att de inte är tillräckligt framsynta med sina domännamnsregistreringar.

Genom en smart strategi kring registreringar kan åtskilliga kostnader sparas och arbetsinsatser effektiviseras. Med tanke på den ökande statistiken för varumärkesintrång och digitala bedrägerier, är det väl värt proaktiviteten att tidigt säkra upp de domännamn ditt företag kan tänkas vara intresserad av, nu och på några års horisont.

Åtgärd:

  1. Skapa en tydlig strategi kring vilka domännamn som bör registreras, samt i vilket skede. Låt inte någon annan komma över ditt digitala varumärke.
  2. Du bör alltid eftersträva att ha .com, samt de landstoppdomäner till vilka länder du har försäljning mot. Även nya toppdomäner som är beskrivande för din verksamhet kan vara intressanta, exempelvis .agency ifall du är en byrå.

Läs gärna mer om domänstrategi här: ”Vilka domännamn bör jag överväga att registrera?”.

 

Domänstöld

Domännamn kan kapas eller rent av stjälas om du inte är försiktig. De finns fall där domänkapare ”stulit” domänen genom att exempelvis skicka in en bedräglig ”flytt av domän-begäran”, för att lura domänägare att ge dem kontroll över namnet. Det finns också fall där företag har avregistrerat ett föråldrat domännamn de inte längre tror sig behöva, men som har legat till grund för ägar-e-posten som även används till andra domännamn. Bedragarna har sedan lurat till sig de andra domännamnen genom att återskapa ägar-e-posten från den gamla domänen.

Åtgärder:

  1. Implementera Registrar Lock. Registrar Lock (eller Domain Lock) kan hjälpa till att förhindra att din domän överförs av misstag eller olovligt utan ditt tillstånd. När en domän är ”låst” med denna tjänst, kan den bara överföras när du har loggat in på ditt konto och låst upp den. Medan Registrar Lock inte kommer att skydda dig från någon som har tillgång till ditt konto, kan det skapa extra hinder för någon som försöker få domänen överförd.
  2. Välj ett starkt lösenord till ditt konto för dina domännamn, med 2 factor authentification.
  3. Var försiktig med domänrelaterad korrespondens som du inte känner igen. Om du är osäker, kontakta din domänleverantör för att verifiera misstänkta e-postmeddelanden.
  4. Återigen, säkerställ att ni har kontroll över ägaruppgifterna och att dessa är uppdaterade och korrekta.

 

Vad mer kan du göra för att skydda ditt domännamn?

DNS är systemet som håller reda på att rätt domännamn går till rätt IP-adresser.

DNSSEC är ett säkerhetstillägg som förhindrar manipulation av domännamnssystemet och genom att aktivera detta kan du vara säker på att ditt domännamn inte ”kidnappas”. På så vis skyddas dina webbplatsbesökare. DNSSEC bör användas för de landstoppdomäner som stödjer detta, exempelvis har .se stöd för DNSSEC.

För att undvika onödig nedtid är det också viktigt att se över DNS kopplade till domännamnen. Domännamnsservrarna behöver säkras så de har rätt kapacitet att ta emot din trafikmängd och för att responstiden ska vara snabb för din besökare. Helst ska du ha flera namnservrar som svarar parallellt för domännamnet genom Anycast-teknologi.

SSL Certifikat är idag en hygienfaktor för alla webbplatser, och förnyelser av dem bör också kvalitetssäkras för att undvika onödiga risker som att dina besökare möts av ”ej säker webbplats” när de besöker din sida.

Vill du veta mer om hur man skyddar sina domäner och få tips för säker domänhantering? Vi har skrivit en bra guide på temat: ”Domänhantering – a best practice guide”.

Du är också alltid varmt välkommen att kontakta någon av våra duktiga domänexperter, vi hjälper dig gärna! Maila hej@dotkeeper.com så hörs vi!