Ökad registrering av Corona-relaterade domäner kopplade till digitala bedrägerier.

Den rådande situationen runt om i världen stoppar inte upp kriminaliteten på internet, istället kan vi se allt fler försök till bedrägerier online. Enligt cbronline.com registrerades det under en vecka i mitten av mars över 6,000 Corona-relaterade domännamn, varav ett stort antal har skadligt innehåll på sina webbsidor.

Vad är då viktigt att ha koll på?  

Många brottslingar utnyttjar kriser och detta är inte något undantag. Det är idag enkelt att registrera domäner billigt, utan att egentligen behöva genomgå några speciella kontroller, vilket gör det lätt för brottslingar att skapa liknande adresser som större organisationer. I detta fallet har många välgörenhetsorganisationer och informationskällors webbadresser kopierats med en annan ändelse, för att sedan användas i felaktigt syfte, så som exempelvis phishing-försök, spridning av felaktig information och försäljning av piratkopierade föremål.

Vanligt är att email används som kanal för bedrägerier. Ett tips är att undersöka om mailadressens domännamn verkligen stämmer överens med den angivna mailavsändarens. Exempelvis, om du får ett mail från vad som ser ut att vara WHO (World Health Organisation), ta en extra titt på domännamnet. Ser det ut att vara från WHO? Öppna din webbläsare och gå in på WHO:s hemsida för att säkerställa att de använder samma domännamn som den i mailutskicket. Research är A och O, kolla upp organisationerna som söker dig.

 

Hur ska du som företag eller organisation agera?

Misstänker ni att brottslingar använder sig av ert varumärke online i felaktigt syfte? Eller vill ni kanske bara agera proaktivt för att minska risken för att en tredje part gör digitala intrång på ert varumärke? Då är den absolut bästa och säkraste åtgärden att skydda relevanta domännamn (lydelser och ändelser som ni använder er av, för marknader ni verkar på), samt att komplettera med domänbevakning som alarmerar om någon annan registrerar domännamn innehållandes ert namn. Välfungerande och säker SSL-hantering på era domännamn med webbplatser är också en hygienfaktor som skyddar era webbesökare.

 

Här har vi samlat några bra tips till er som är företagare och proaktivt vill skydda er verksamhet mot digitala bedrägerier:

  1. Ha en tydlig domänstrategi och domänpolicy som säkerställer att ni har rätt domäninnehav som skyddar er verksamhet, samt att era domäner hanteras tryggt. En domänstrategi förklarar varför ni ska hantera era domäner på ett visst sätt, medan en domänpolicy förklarar hur ni hanterar dom på bästa sätt.

 

  1. Sätt upp en domänbevakning på era viktiga namn och varumärken. Med hjälp av en domänbevakning kan ni få information om var och när det sker domänregistreringar som innehåller era bevakade namn eller ord. Genom att bevaka era varumärken och viktiga namn kan ni i tidigt skede uppmärksamma om någon annan använder era namn i felaktigt syfte och snabbt agera innan för stor skada är skedd.

 

  1. Se till att ha uppdaterade och giltiga SSL-certifikat kopplade till era domännamn. Det indikerar på att er webbsida är säker för era besökare. Certifikatet förhindrar att information som era besökare lämnar på webbsidan kapas och hamnar i orätta händer. SSL-certifikat är också något som värderas av sökmotorer vid indexering av webbplatser.

 

Källa: https://www.cbronline.com/news/coronavirus-related-domains/amp/