Del 2: Konsten att agera innan skadan blir för stor

Du och dina kollegor investerar mycket tid, energi och pengar i att bygga och vårda ert varumärke mot era kunder och potentiella kunder.

Vet du om ni samtidigt motarbetas av mindre välvilliga parter?

Idag rapporteras återkommande om problem såsom piratkopiering, varumärkesintrång och renommésnyltning, där domäner används som medel i taktiken. Som e-handlare eller premiumbrand, vill du exempelvis inte hamna i situationen att någon registrerar ett liknande domännamn som ert, och säljer piratkopior. Som bank vill du inte riskera att någon speglar er site och försöker komma åt känslig information.

Domännamn används som verktyg vid digitala bedrägerier och intrång, vilket kan drabba bolag i alla storlekar och branscher och förorsaka stor ekonomisk skada.

Exemplen är många och gör bilden tydlig att bevakning nu är en väsentlig del i en framgångsrik varumärkes- och marknadsstrategi.  

Det gäller att säkerställa att man snabbt får veta om någon registrerar ens namn som domännamn – och att skapa sig förutsättningarna för att kunna agera när man blir utsatt. Idag finns en uppsjö av olika bevakningsverktyg som ska hjälpa varumärkesägare att bevaka och vårda sitt varumärke digitalt.

Ett kraftfullt och kostnadseffektivt verktyg är Domänbevakning. Domänbevakning hjälper er att skydda ert varumärke genom konsten att identifiera och ge möjlighet till att agera innan den eventuella skadan blir för stor.

Med tjänsten Domänbevakning får ni information om var och när det sker domänregistreringar som innehåller era bevakade namn eller ord. Domänbevakningen kan omfatta identiska namn, felstavningar och fonetiska varianter, och förser dig med information om var (och när) dina bevakade lydelser registreras som domännamn. Vanligast är att bevaka sitt eget varumärke, men verktyget kan också användas för konkurrensbevakning.

 

3 anledningar till varför ditt varumärke behöver domänbevakning

  • Domännamn registreras först-till-kvarn, dvs det sker ingen förprövning likt det gör för varumärken och det är alltså fritt fram för utomstående att registrera lediga domäner runt ert varumärke. Genom att använda domännamnsbevakning på en lydelse får man en mycket heltäckande bild över hur lydelsen används i domännamnsregistreringar. En lydelse kan till exempel vara ett företagsnamn, produktnamn eller ett varumärke.

 

  • Digitala intrång och bedrägerier ökar. Domännamn används som verktyg för diverse digitala intrång och bedrägerier, där syftet ofta är finansiellt men också kan vara att sprida propaganda. Exempelvis epostbedrägerier, trafiksnyltning, försäljning av piratkopior, phishing eller spridning av så kallade fake-news. Du vill därför veta om någon annan registrerar domäner med ert namn. Enligt WIPO rapporterades antalet domäntvister ha ökat med 12% under 2018, det är rekordhöga nivåer.

 

  • I den digitala världen sker intrång snabbt. Genom att bevaka ert varumärke i domänregistreringar, kan ni snabbare agera om situationen kräver. Förhoppningsvis innan någon skada är skedd.

 

Domännamnsbevakning är den vanligaste av våra bevakningstjänster. Om intresse och behov finns, kan vi även erbjuda kompletterande bevakningar inom flera områden, såsom t.ex. användning av logotyp/bilder, användning av varumärke i sociala medier eller på auktionssidor, samt i textinnehåll på webbplatser.

 

Vill du ha koll på om någon annan registrerar domännamn med era varumärken eller viktiga namn? Läs mer om vår tjänst för Domänbevakning här.

Om du misstänker att du eller ditt företag blivit utsatta för bedrägerier eller om du vill att våra experter lägger upp en proaktiv strategi i förebyggande syfte, tveka då inte att höra av dig till hej@dotkeeper.com eller ringa oss på 040- 613 09 00.

 

Läs del 1: Domännamn spelpjäser i digitala bedrägerier, här!