Varför det inte räcker med .com

Jag lyssnade på en väldigt intressant podd häromdagen, med en entreprenör som startat och grundat ett företag som idag verkar internationellt och omsätter närmare 100 miljoner kronor. Entreprenören berättade om sina ca 100 IP-rättigheter (patent, varumärken), varpå jag av nyfikenhet gick in och tittade på hur det såg ut för företaget gällande deras ”digitala rättigheter”, dvs domännamnen. Inte så särskilt förvånande (tyvärr..), var detta milt sagt eftersatt. Bolaget ägde visserligen .com och ytterligare en handfull domännamn för sitt huvudvarumärke, men i övrigt var domänerna registrerade av andra. Av världens tio största ekonomier, innehar bolaget i fråga endast en av de regionala domänerna, trots lokal försäljning.

Detta är tyvärr inte ett ovanligt scenario. Under mina lite drygt tio år i domänbranschen har jag sett detta för många gånger. Att man som företag är duktig på att skydda sina varumärken legalt, men att skyddet dessvärre brister digitalt.

Varför är det så? Som företag spenderar man hundratusentals, kanske miljontals, kronor på hemsida, marknadsföring och IT infrastruktur, men just domännamnet/domännamnen som är navet i den digitala närvaron faller alltför ofta mellan stolarna. Detta blir en dålig ekvation tillsammans med att domäner är enkla och oftast billiga att registrera och därmed ”lätta byten” om de finns lediga medan bolaget expanderar.

Visste du till exempel att varumärkesregister bevakas och att det finns mindre välvilliga personer som har satt i system att registrera domännamn från inkomna ansökningar?

På motsatt sätt, har jag också sett många goda exempel på hur du som entreprenör eller marknadsansvarig kan spara mycket huvudvärk och pengar genom att istället ha ett proaktivt förhållningssätt och bra processer gällande era domännamn.

”Vi har varumärkesrättigheterna, och därmed är vi skyddade”, kan vara en vanlig tankevurpa. Det är absolut till god hjälp att ha sitt varumärke skyddat legalt, men riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Man är inte garanterad en domän för att man har varumärkesrättigheten.

Domäner registreras oftast först till kvarn och i fel händer kan skadan ske snabbt. Domäner är därför också viktiga för att skydda sitt företag mot olika typer av varumärkesintrång eller bedrägerier. Att äga regionala domäner för aktuella och kommande marknader är därför snarare en hygienfråga idag. Dels då det skapar en positiv användarupplevelse, men också då det hjälper oss att se till att våra kunder har en säker interaktion med oss och att vi gör vad vi kan för att undvika att bli utsatta för exempelvis försäljning av piratkopior, e-postbedrägerier och phishing.

Och är det något som blir allt viktigare i vår digitala och globala värld, är det just relationen vi har med våra kunder. Just detta hjälper bra varumärkesvård digitalt (och legalt, såklart) till att skydda.

Uppmaningen med detta inlägg är att inkludera domännamnen i samma diskussioner och forum som ni diskuterar marknadsstrategi, patent och varumärken, så är ni väl rustade för att undvika potentiella minor.

 

Vill du läsa mer om samma ämne? läs vårt blogginlägg: Vilka domännamn bör jag överväga att registrera? 

Vill du ha hjälp att diskutera er domänstrategi? Välkommen att kontakta någon av våra domänexperter för ett första samtal.