9 vanliga misstag företag gör med sina domännamn

1. Tror att det räcker med .com

”Vi har redan .com-domänen, så vi är all set”.

Absolut, jättebra att ni har .com-domänen för ert namn. .com är den största toppdomänen world wide och absolut viktig för att nå ut till en internationell publik. Men! Det är också viktigt strategiskt att skydda sitt namn under geografiska toppdomäner, ex. .se, .dk eller .no, för de länder som man ser som aktuella eller framtida marknader. Den lokala förankringen skapar förtroende från målgruppen ifråga och vissa länder är det inte alls taktiskt att frångå den inhemska toppdomänen (t.ex. är Tyskland eller Finland sådana exempel). Dessutom finns det ett skyddsperspektiv – att förhindra att någon annan lägger vantarna på domäner med ert namn för de marknader ni säljer mot och använder dem i bedrägliga syften som kan skada er.

 

2. Hanterar domänerna med vänsterhanden

Vem är det som ansvarar för domänerna hos er?

Och när gick någon senast igenom innehavet och stämde av mot marknadsplan och varumärkesstrategi?

Att inte löpande säkerställa att man ha rätt domäninnehav kan snabbt leda till att det blir luckor som kan orsaka huvudvärk i framtiden. Till exempel när man inser att någon annan hann före att registrera den där .de-domänen innan en själv, och man stod i startgroparna att lansera i Tyskland vilken minut som helst.

 

3. Väljer leverantör p.g.a. pris

Det kan vara komplext att förstå vilka tjänster en domänleverantör erbjuder och vad ni får för era pengar. Då kan det lätt bli att priset istället avgör, eftersom det är konkret och lätt att jämföra. Men säkerställ att ni jämför äpplen med äpplen, och inte äpplen med päron.

Och framförallt, domäner är viktiga tillgångar för i stort sett alla företag oavsett bransch idag, så ni vill säkerställa att ni behandlar dem som sådana. Det betyder att ni har en säker hantering hos en service minded, snabbfotad och strategisk samarbetspartner som jobbar för och med er. När det krisar med domänerna är det oftast bråttom och ni vill få hjälp snabbt.

Det är sällsynt att kvalitet, hög service och kunskap går hand i hand med lägsta pris. Men givetvis ska det vara skälig, konkurrensmässig och kostnadseffektiv prissättning hos den leverantör ni väljer.

 

4. Har dålig kontroll över ägaruppgifterna

Vem står som ägare på era domäner?

Vi har sett alltifrån f.d. anställda och f.d. leverantörer till avregistrerade bolag. Här vill ni inte hamna. Se till att det är rätt juridisk ägare på domännamnen och att kontaktuppgifterna är up to date. Det är inte en nice to have, det är en must have, som annars är en direkt säkerhetsrisk. Konsekvensen kan annars bli att domäner avregistreras då ICANNS riktlinjer inte efterlevs.

 

5. Lägger domäner på ITs budget

Domännamn är idag en IP/Marknadsfråga och borde även vara så budgetmässigt. Rätt domänhantering vårdar varumärket och kundrelationerna, och bör betraktas som en tillgång tillsammans med annan IP såsom varumärkesregistreringar och patent.

 

6. Har domäner utspridda hos olika leverantörer

En konsekvens av att inte ha enhetlig hantering kan resultera i att man har domännamn registrerade i spridda skurar hos olika leverantörer. Det är inte att rekommendera. Dels försvårar det ens egna överblick över vilka domännamn man faktiskt har, men också att det blir mer administration. Dessutom, när det krisar med domänerna är det oftast bråttom, och då är det frustrerande om man måste börja med att lokalisera var just den domänen ligger.

 

7. Avregistrerar domäner som bidrar till trafik eller har email, eller byter huvuddomän utan tydlig strategi

I strävan att spara kostnader avregistreras domäner som man inte tror används, men det visar sig att de visst användes till epost eller kampanjsida som faktiskt hade viss trafik.

På samma tema kan en missuppfattning vara att man tror att det är webbplatsen och inte domänen som har plats på Google eller andra sökmotorer, när det i själva verket är tvärtom. Därmed ska byte av domäner ske med försiktighet och med en bra plan, för att minimera trafikförlust.

Kolla alltid upp hur domänerna ni inte längre anser er behöva används och har använts.

 

8. Inser i efterhand att man visst ville köpa den där domänen

De allra flesta av oss har nog varit där, att domänen vi vill ha redan är registrerad av annan part. Det blir en balansgång om och när man ska försöka köpa det där domännamnet som man trånar efter. Å ena sidan vill man kanske satsa pengar först när ens projekt faller väl ut, å andra sidan vill man göra en så bra affär som möjligt och försöka köpa domännamnet så billigt som möjligt.

Vad som är rätt är ofta case by case, men, det är inte rimligt att tro att domännamnet under den mest attraktiva ändelsen går ner i pris samtidigt som ni gör succé under en mindre attraktiv ändelse.

 

9. Missar förnyelser

Det som absolut inte får hända, händer. Tyvärr för ofta, är vår uppfattning. Säkerställ hanteringen genom att outsourca domänhanteringen till en partner som garanterar att alla domäner förnyas säkert. Åtminstone bör förnyelserna inte vara beroende av en mänsklig faktor!

 

Om du vill veta mer eller behöver hjälp med din domänhantering är du varmt välkommen att kontakta oss på hej@dotkeeper.com.