Val av toppdomän och SEO

Bättre resultat av digitala insatser med rätt domänadress

 

Målgruppsförståelse är en viktig del i en domänstrategi och också för SEO.

Att ha rätt domänadress kan bidra till mer direkttrafik, högre klickfrekvens på t.ex. annonser och länkar, och i bästa fall ökad affärsnyttan i form av mer försäljning och leads. Detta eftersom målgruppens perception av – bland annat – toppdomänen påverkar deras förtroende för sidan och förmågan att komma ihåg en webbadress.

Val av toppdomän kan också innebära vissa saker att tänka på gällande SEO, och hur din webbplats placerar i sökresultaten.

 

Påverkar toppdomänen hur min webbplats placerar sig i sökresultaten?

Googles svar på frågan huruvida ens toppdomän påverkar sökresultaten, är att det är sidan med bäst relevans, oavsett toppdomän, som visas. Val av toppdomän kan dock innebära vissa konsekvenser, som är bra att känna till.

Landsspecifika toppdomäner vs generiska toppdomäner

Ditt val av toppdomän kan underlätta, eller försvåra, för sökmotorer att hitta rätt geografisk inriktning på din webbplats.

För att igen hänvisa till Google, ger dem i Search Console (tidigare Verktyg för Webbansvariga) informationen att toppdomänen hjälper deras sökbotar att snabbare hitta rätt geografisk inriktning på webbplatsen. Detta gäller särskilt för landsspecifika toppdomäner (ccTLDs). Till exempel associeras .se-toppdomänen med Sverige, och .no för Norge.

Det finns också generiska – och därmed ”neutrala” – toppdomäner (gTLD). .com är ett bra exempel på en sådan ”neutral” och internationell toppdomän. I det fall en neutral toppdomän används mot en viss lokal marknad, är en rekommendation att hjälpa sökmotorn att snabbare hitta rätt geografisk inriktning, genom att ställa in land i just Google´s Search Console.

Vad gäller för de nya toppdomänerna?

Extra intressant blir frågan om toppdomän och indexering i sökresultaten i och med intåget av de över 1000 nya toppdomänerna. Införandet av nya toppdomäner innebär att vi i framtiden kommer att se domännamn med slutändelser såsom .shop, .agency eller .berlin, som komplement till exempelvis .se, .de eller .com.

Google är en av de större pådrivarna i denna förändring, och valde själva den nya toppdomänen .xyz till sitt moderbolag Alphabet tidigare i höst. (Deras domän? abc.xyz).

De nya toppdomänerna är representerade som sökord, och värt att tillägg, är att Google så sent som i februari i år uttalade att sökord i urler är en liten rankingfaktor (men mer om detta i ett annat inlägg).

Den observanta noterade också att Google i sin information ovan, även skriver att ”Om systemet avgör de bästa resultaten på en sida på ett nytt gTLD visar vi den sidan i sökresultaten”.

Sammanfattat är det alltså mycket som talar för goda förutsättningar för de nya toppdomänerna att ranka väl.

Starka domännamn – en framgångsnyckel

Med tanke på just hur viktigt det är att välja rätt domännamn mot sin målgrupp, kommer det vara spännande att se hur nya toppdomäner adopteras. Oavsett vad, erbjuder dessa nya alternativ till ändelser stora möjligheter att skapa unika och kommunikativt starka domännamn som sticker ut och är lätta att komma ihåg – vilket i sig är en framgångsformel för att lyckas online.

Nyttiga länkar:

Mer från Google om toppdomäner 
Rikta in sökresultat mot ett visst land (tips om du har en generisk domän)

 

 


 

 Detta inlägg är det första i vår serie ”Domännamn och SEO”. Nästa inlägg kommer att gå djupare i ämnet ”Sökord i domännamnet”.

Vill du veta mer om domännamn och SEO? Kontakta oss på hej@dotkeeper.com!