Domäners roll i SEO

Domäner är mycket mer än en webbadress

I vår digitala värld spelar domännamn en allt viktigare funktion.
Som en av de främsta representanter och knutpunkter för ett företags digitala närvaro, skapar domännamn tillgänglighet och möjligheter, samtidigt som det skyddar varumärken. Effekten blir att vi ser allt fler företag vars domännamn är själva varumärket – som till exempel hotels.com eller flygresor.se.

Detta gör också att domäner blir allt viktigare immateriella tillgångar.

Samtidigt som vi får fler insikter om vilken roll digitala kanaler spelar in i vårt företags faktiska affär – oavsett om vi verkar inom B2C eller B2B, blir en vanligare frågeställning hur domäner kan användas och integreras för att få maximal nytta i en marknadsstrategi. Ett exempel på detta är genom att påverka indexering i sökmotorer.

Domain Authority – något att hålla koll på

Domännamnet i sig, och hanteringen av domännamnet, kan påverka din ranking i sökmotorer. Faktum är, att det är själva domänen som får ”SEO-värdet” och som sedan indexeras. Och alltifrån val av domännamn, till hanteringen av domänen, påverkar dina förutsättningar att ranka bra i sökmotorer.

Har du hört talas om uttrycket domain authority tidigare? Kort förklarat är detta ett mått som räknar ut en webbplats trovärdighet och därmed också sannolikhet att indexera väl i sökmotorer. Måttet mäts mellan 1-100, och ju högre poäng du får, desto större chans att din domän kommer att få bra placeringar. (Om du vill veta mer om domain authority, rekommenderar vi denna korta film från MOZ).

Dotkeeper startar en bloggserie: domäner och SEO

Som en hjälp på vägen för att stärka din digitala närvaro, kommer vi starta en serie blogginlägg där vi har sammanställt vad som kan vara bra att ha koll på gällande domännamn och sökmotoroptimering (SEO), som publiceras under våren. Först ut är ”Val av toppdomäner och SEO”

Avslutningsvis är det viktigt att komma ihåg att sökmotoroptimering är en komplex sak, och vad som är bäst strategi förändras konstant. Huvudtesen är att det handlar om bra och relevant innehåll. Nyckeln är att skapa en bra upplevelse för sina användare, samtidigt som en underlättar för sökmotorer att förstå vad ens sida handlar om. Här blir val av domännamn och hantering av domännamnet en viktig del i arbetet.

 


 

Frågor, synpunkter eller önskemål? Tveka inte, hör av dig till oss på hej@dotkeeper.com!