Hur går det för de nya toppdomänerna?

Cirka sju månader har nu gått sen de första nya toppdomänerna (dvs. ändelser såsom exempelvis .se och .com) såg dagens ljus i New gTLD Program. Det börjar nu bli en ansenlig mängd av toppdomäner som lanserats och domännamn som registrerats. Här följer en temperaturmätning av utvecklingen.

Till dags dato har 299 av de ca 1400 nya toppdomäner lanserats, vilket innebär att vi nu har lite drygt en dubblering av antalet toppdomäner vi kan nyttja världen över. Dessa har tillsammans genererat drygt en miljon nya registrerade domännamn med en stor variation av antal under respektive toppdomän.

De fem populäraste hittills är:

.xyz (96 246 registreringar)

.club (68 433 registreringar)

.guru (61 422 registreringar)

.berlin (48 677 registreringar)

.photography (37 866 registreringar)

 

Högst rankade domän på Alexas’* Top 1 million-list’:

gen.xyz (placering 109 825)
campings.club (placering 155 249)
searchengines.guru (placering 999)
whenyoulivein.berlin (placering 172 903)
funnel.photography (placering 388 558 )

*Sajt som bl.a. mäter hemsidors populäritet

 

Att den i dagarna lanserade .xyz rusade upp i toppen direkt visade sig bero på väldigt förmånlig draghjälp från den amerikanska domänföretaget Network Solutions som valt att dela ut .xyz-domännamn till sina befintliga kunder som sedan inte är tänkta att faktureras förrän till år två, om innehavarna önskar behålla dem vill säga. Network Solutions lilla ”pr-jippo” står för nästan 85% av den totala registreringsvolymen just nu.

Sätten att lansera och marknadsföra de nya toppdomänerna är många. Den snart kommande stads-toppdomänen, .London har exempelvis valt att avsätta ett begränsat antal domännamn och delat ut dessa till ”stads-ambassadörer”, exempelvis standard.london.

.club valde kändisvägen och stoltserar med Curtis ’50 Cent’ Jackson(mot en liten summa pengar antar vi) som en av deras användare med domännamnet 50inda.club.

Vi är övertygade om att vi kommer få se fler ”gratisdomäner”, fler ambassadörer och fler kändisar under resans gång med de nya toppdomänerna.

Flertalet av de enligt oss bästa nya toppdomänerna/ ändelserna såsom .shop, .blog, .store, .search, är det flera parter som vill driva, varför dessa därför ännu inte är lanserade. Auktioner avgör vem som får uppdraget och intäkterna för dessa går oavkortat till ICANN. Ytterligare intressant tillägg i ämnet är att inte heller någon av de 101 respektive 76 som Google och Amazon ansökt om att få driva ännu har lanserats.

Något vi inte sett så mycket av än men som vi räknar med kommer allt mer i takt med att de mest efterfrågade nya toppdomänerna lanseras är försäljningen av s.k. Premium Names. De namn som varje toppdomän själva har rätten att reservera och sedan sälja efter eget behov (max 5000 domännamn får reserveras under respektive toppdomän). Toppdomänen .webcam presenterade i början av veckan att man sålt 15 domännamn under sin nya toppdomän för imponerande $175 000. Domännamnen som bl.a. innehöll tube.webcam och milf.webcam får anses tillhöra kategorin ”vuxna internet”.

Om man ska försöka ge en kort lägesanalys av de nya toppdomänerna bör den bli att det går långsamt, men dock, långsamt framåt. För samtidigt som det inte är någon rusning till de nya toppdomänerna så ser vi också en tydlig tendens av stagnation bland de etablerade toppdomänerna såsom .com, .net och även vår egen .se, där de två förstnämnda har sedan en tid tappat registreringsvolym. Om detta beror på de nya toppdomänerna är lika mycket en gissningslek som vilka av de nya toppdomänerna som kommer att lyckas. Vårt råd är fortfarande detsamma, registrera domäner som ni kan bygga framgång och affärer på.

Vill man följa utvecklingen kan man som vi tidigare skrivit om besöka ntldstats där siffrorna dagligen uppdateras.

 


 

Ps, Tyckte du att det här var intressant?

Då kanske du även gillar våra blogginlägg om ”Hur indexeras nya toppdomäner i sökmotorer?”, intervju angående SEO-experters syn på hur ”Nya toppdomäner och SEO” eller varför inte vanliga frågor och svar kopplade till de nya toppdomänerna.