Uber-viktigt att äga rätt domännamn

Att få äga det rätta domännamnet kopplat till sitt varumärke kan ha stor betydelse. Om man är minsta osäker på hur mycket man ska köpa ett domännamn för är det alltid bra att ta till experthjälp. Det behöver inte bara vara småföretag som missar fallgroparna i domänvärlden, det kommer ni märka i den här sanna berättelsen.

De flesta av oss kopplar nog samman namnet Uber till bolaget som säljer taxitjänster världen över. Men innan vi kunde relatera till Uber som ett transportbolag så var uber.com faktiskt ett socialt nätverk som trots starka investerare gick i graven 2008.

En av de största investerarna här var inga mindre än Universal Music, som även efter fallet satt kvar med domännamnet uber.com i sin ägo.

Vi hoppar nu till år 2010 när entreprenörerna Travis Kalanick och Gareth Camp lanserade sin smartphone-app Uber, en internetbaserad tjänst för taxiresor och samåkning. Såklart ville de lägga beslag på det åtråvärda namnet uber.com, men eftersom detta önskvärda namn redan var upptaget fick de istället nöja sig med ubercab.com.

Det kändes ändå som ett bra och stabilt domännamn för de båda entreprenörerna.

Men det skulle inte dröja länge innan UberCab hamnade i juridiska tvister i hemstaden San Francisco mot dess kommunala transportinstanser och lokala taxibolag. Eftersom de inte var licensierade som ett taxibolag hade de heller inte rätten att nyttja ordet ”cab” i sitt namn då detta var vilseledande.

Uber Technologies Inc. erbjöd nu Universal Music 2% av sitt bolag mot att få domännamnet Uber.com. Det nappade Universal Music på. Done deal!

När Uber 2014 gjorde en ny investeringsrunda värderades bolaget till otroliga 17 miljarder dollar. Dessvärre var Universal Music inte ett av bolagen som kunde räkna hem en del av dessa pengar eftersom de några år tidigare sålt tillbaka de två procenten till Uber – för 1 miljon dollar.

Det som är lätt att glömma bort är att 1 miljon dollar för en fyrbokstavs .com-domän, som just uber.com, idag är ett marknadsmässigt rimligt pris. Speciellt som det kan nyttjas på många olika språk och är extremt ”brandable”.

Visst, det är alltid lätt att vara efterklok, men om Universal Music hade varit lite mer insatta i domänbranschen hade de nog insett att värdet var betydligt större än 1 miljon dollar.

Så även om Uber, i skrivande stund, har en liten svajande start på den amerikanska börsen så värderas de ändå till 82 miljarder dollar.

Undrar om Universal Music sitter med sin miniräknare och kalkylerar 2% på den summan nu… Hursomhelst kan vi hjälpa dem med att det är 1 640 000 000 dollar.