Trafiken på nya toppdomäner ökar

De nya toppdomänerna ökar i populäritet. Nyligen publicerade välansedda Domain Incite statistik som gör gällande att 35 stycken nya toppdomäner nu återfinns under de 100´000 mest besökta domännamnen i världen.

Under våren skrev vi ett blogginlägg kring frågeställningen om man redan då (i ett så tidigt skede av lanseringen av de nya ändelserna) kunde driva trafik i ansenlig mängd till webbplatser med namn under dessa nya toppdomäner. Som mätsticka använde vi av oss av Alexa.com som estimerar trafik på internet världen över och varje månad sammanställer en lista över de 1 miljon mest besökta sajterna.*   Nyligen gjorde bloggen Domain Incite ett inlägg kring detta, då det nu börjar bli allt fler av de nya toppdomänerna på denna miljonlista. Det konstateras att det nu ryms 635 nya toppdomäner på listan – varav 35 av dem tar sig in bland de 100’000 mest besökta.

Searchengines.guru är fortfarande mest besökt av de nya toppdomänerna.

Searchengines.guru är fortfarande mest besökt av de nya toppdomänerna. Forumet, som är på ryska, har en imponerande placering 717 av världens samtliga sajter. Trea bland de nya toppdomänerna är verktyget archive.today som skall hjälpa användare att arkivera ”snapshots” av sina hemsidor. Även svenska Piratebay har letat  sig in på listan med sitt nya domännamn thepiratebay.uno.

En intressant iakttagelse vid analys av dessa 35 nya toppdomäner är att nyckeln för att ta en position här verkar ligga i att lyckas attrahera sina besökare att engagera sig på webbplatsen.

 

En intressant iakttagelse vid analys av dessa 35 nya toppdomäner är att nyckeln för att ta en position här verkar ligger i att attrahera sina besökare att engagera sig på webbplatsen. Exempelvis lyckas ettan på listan searchengines.guru få sina besökare att spendera dryga 9 minuter på deras sajt och dessutom besöka nio olika undersidor, vilket generellt bör anses som bra siffror.

Statistiken talar för ett synsätt på domännamn som vi gärna ställer oss bakom: bra domännamn med bra och relevant innehåll på sin landningssida har potential att generera bra och relevant trafik – vilket i sin tur genererar affärsnyttan till dig och ditt företag.

Bra domännamn med bra och relevant innehåll på sin landningssida har potential att generera bra och relevant trafik – vilket i sin tur genererar affärsnyttan till dig och ditt företag.

 

Så hitta ert namn under den uppsjö av möjligheter som nu erbjuds genom de nya toppdomänerna och gör något roligt och innehållsrikt av det. Fråga oss gärna om tips och råd!

*Förutom att ranka utifrån den estimerade trafiken tittar även Alexa på samma värden som sökmotorerna gör. Man tittar på parametrar såsom ”bounce rate”, dvs hur stor del av besökarna som direkt lämnar sidan. Man tittar på antalet länkningar in till sajten, hur länge besökarna stannar och hur många undersidor som besöks eftersom detta ger en stark indikation om sidans relevans för besökaren.