Trafik via domännamn under de nya toppdomänerna

Går det redan nu att att driva trafik via domännamn under de nya toppdomänerna på ett tillfredställande sätt?

I skrivande stund ser ”Topp 5” bland de nya toppdomänerna, sett till antalet registreringar, ut enligt nedan:

1. .guru = 42’875

2. .photography = 26’382

3. .today = 13’050

4. .tips = 12’811

5. .technology = 9’688

Samtliga fem ägs av Donuts Inc., den enskilt störste ansökaren av nya toppdomäner(sammanlagt 307 ansökningar lämnade Donuts in). Donuts VD har i kommentarer sagt att han är förvånad över att det är just .guru som lyckats så väl hittills av de toppdomäner som Donuts lanserat men det visar också på det faktum att hur mycket branschen än försöker sia kring utgången av de nya toppdomänerna är det till sist köparna och användarna som kommer ge oss resultaten.

Går det då att driva en tillfredsställande mängd trafik via domännamn som man registrerar under de nya toppdomänerna även fast vi ännu inte, uttalat, vet hur exempelvis Google kommer förhålla sig till de nya toppdomänerna eller hur deras egna ansökta toppdomänerna skall användas? Ja, självklart.

Precis som med domännamn under övriga toppdomäner handlar det om hur man förvaltar och utvecklar dem. Att registrera ett domännamn och sedan bara låta det vara och hoppas på att trafiken hittar dit av sig självt har aldrig fungerat och lär knappast göra det framöver heller. Bra domännamn med bra och relevant innehåll på sin landningssida(och en uppsjö av andra små faktorer) kommer generera bra och relevant trafik.

Om inte den, så i alla fall en av de mest välkända aktörerna för att mäta estimerad trafik, Alexa.com tillhandahåller bland annat en topplista över världens mest trafikerade sidor. Topplistan som innehåller de<b> en miljon </b>mest trafikerade sidorna i världen enligt deras estimeringar ger oss intressant läsning om hur det går för de nya domännamnen som nu registreras.

När vi gjorde en genomsökning av ”miljonlistan” under veckoslutet fann vi att de nya toppdomänerna nu börjar återfinnas även här och ett av domännamnen har stångat sig fram till en respektingivande placering på 6953 av en miljon, www.searchengines.guru. Sidan som är på ryska, firade en månad i förra veckan.

Nu säger ju 6953 utav en miljon inte så mycket mer än att sidan klättrat högt på denna Alexa-ranking men om man sätter det i perspektiv till vardagligt internetsurfande för oss här i Sverige kan det jämföras med att deras sida idag, på den globala rankingen, ligger strax före svtplay.se (placering 6979) och strax efter nordea.se(placering 6500).

Om man nu anser jämförelsen orättvis utifrån att det ser annorlunda ut om man tittar på enskilda länders ranking där inhemska toppdomäner såsom .se för Sverige såklart rankar högre så kan man då välja att jämföra med andra generiska toppdomäner såsom .com. Men även här placerar sig searchengines.guru i celebert sällskap med sidor som tv-kanalen vh1.com och konsertarrangören livenation.com.

Den exakta placeringen är egentligen bara kul kuriosa och det som sticker ut är just det faktum att ett domännamn under en av de nya toppdomänerna, som endast varit igång i en dryg månad redan nu kan generera så pass mycket besökare.

Sett till helheten i listan är föga förvånande .com-toppdomänen överrepresenterad med nästan 600’000 domännamn och där topp-3 består av 1, Google 2, Facebook 3, YouTube. Vår egen .se har ca 3500 domännamn med på listan där Piratebay.se och Google.se är de två mest framstående.

Bäst placerade generiska toppdomän bortsett från .com? Wikipedia.org på en sjätte plats.

Bäst placerade landsspecifika toppdomän? Det kinesiska mediabolaget Sina.com.cn med en 13:e plats.

De fem, just nu, mest registrerade nya toppdomänerna, har sammanlagt 38 domännamn med på listan så även om det finns enstaka domännamn som sticker ut är inte bredden där – ännu.

Intresserad av att veta mer om nya eller gamla toppdomäner, eller prata mer statistik? Kontakta oss på Dotkeeper, vi tycker det här med domäner är det roligaste som finns och delar gärna med oss.