Nya toppdomäner och SEO

Expertintervju: Så påverkas organiska sökträffar av nya toppdomäner

Inom de närmsta tre åren kommer ca. 1400 toppdomäner (toppdomän= .SE, .DK, .COM o.s.v.) lanseras på Internet. Exempel är .STOCKHOLM, .BLOG, .STORE, .SHOP, .APPLE, .NOW, .VOLVO, .HOTELS. Detta innebär spännande möjligheter för etablering av siter och koncept. Vad sägs om restaurants.STOCKHOLM, alltom.VOLVO, inspiration.NOW,  swedish.HOTELS etc?

En av de absolut vanligaste frågorna vi på Dotkeeper får är hur lanseringen av de nya toppdomänerna förväntas påverka organiska sökträffar på sökmotorer, och i synnerhet Google. Vi samlade därför ihop tre SEO-experter för att höra deras tankar om ämnet

Frågorna som ställdes var följande.

1. Hur tror du att sökmotorernas sökalgoritmer kommer att påverkas utifrån att det nu släpps nya toppdomäner?

2. Hur ser du på att Google kommer äga och driva ca. 100 av de 1400 nya toppdomänerna?

3. Vilken idag icke existerande toppdomän hade du velat äga och driva?

 

Rolf Widerström, TopVisible

Fråga 1:
Detta är ett mycket spännande område och den största frågan här handlar om förtroende. Google menar att dom kommer avvakta och se hur användarna reagerar, om en specifik toppdomän blir populär så kommer den naturligt få en förstärkning i algoritmen.

Favoriserar Google specifika toppdomäner idag? Ja det vill jag påstå, en .INFO domän är inte lika högt prioriterad i Googles algotitm som en .COM domän.

Kommer då exempelvis chicago.DENTIST att vara mer relevant än dentist-chicago.COM? Svaret på den frågan vet egentligen ingen ännu men under förutsättning att den blir populär hos användarna så, ja antagligen.

Fråga 2:
Det gillar jag ungefär lika mycket som att det var Kanadensiska domare i den senaste OS-finalen i Ishockey, där Sverige mötte Kanada. Det skapar en osäkerhet och onödig spekulation angående neutraliteten. Vi kommer dessutom tillbaka till föregående problemställning, vilka domäner kommer Google att ha ”förtroende” för? Kommer en toppdomän som Google äger och driver få ett högre värde än någon av dom andra nya toppdomänerna? Eller kommer den rentav få lägre värde till följd av att Google är rädda för att bli anklagade om främjandet av egna toppdomäner?

Fråga 3:
Utan att tänka ekonomiskt, så känns det som att en .DUH hade vart lite kul för dom mest uppenbara dumheterna

 

Mikael Ekelund, Adomera

Fråga 1:
De nya generiska toppdomänerna skapar faktiskt förutsättningar för att toppdomänen skulle kunna bli en viktig faktor i sökalgoritmer i framtiden. Det är t.ex inte svårt att föreställa sig att webbplatser i .PARIS-domänen skulle kunna ranka bättre för sökningar innehållande just ”Paris” – under förutsättning att det är ett krav att verksamheten finns i Paris för att få lov att ha webbplats i .PARIS-domänen.

Men för att toppdomänen verkligen ska bli en viktig faktor i sökalgoritmer krävs att företag och andra intressenter inom en given verksamhet eller geografiskt område använder de nya toppdomänerna och att de blir en accepterad standard.

Fråga 2:
Många av de domäner som Google kommer att äga och driva är i stil med .GMAIL och.CHROME. Dessa är ju väldigt specifika för Google-produkter, men det finns andra, mer generiska toppdomäner som t.ex .STORE, .SHOP och .TECH. När det gäller dessa så skulle man kunna känna farhågor för att Google kommer att ge privilegier åt webbplatser i dessa toppdomäner. Men samtidigt så tjänar Google pengar på att ge så relevanta sökresultat som möjligt och kommer sannolikt inte att göra något som inte accepteras av sina användare.

Fråga 3:
.BAR! Väldigt använd-bar, både på svenska och engelska.

Michael Wahlgren, Pineberry

Fråga 1:
Väldigt lite. Google ger idag en klar fördel till visa toppdomäner. I Sverige är det .SE och .COM samt delvis även .NU. Övriga toppdomäner har betydligt svårare att ranka bra i det svenska sökresultatet. Jag tror inte att någon av de nya toppdomänerna kommer få samma status som .COM eller .SE och då kommer påverkan vara marginell.

Fråga 2:
Att Google tjänar för mycket pengar :-). De köper ju dessa domäner mest för att de kan, jag har svårt att tro att de kommer använda så många av dem.