Ich bin ein Berliner!

Nu går det att registrera din domän under .BERLIN!

Först ut i raden av städer på internet är .BERLIN som nu stängt sin förtursregistrering och öppnat upp för allmänheten. Detta innebär att vi snart troligen kommer få se domäner och hemsidor i stil med meine.BERLIN, student.BERLIN, autos.BERLIN, swedesin.BERLIN o.s.v.

Ett segment av de nya toppdomänerna är geografiska toppdomäner med specifik anknytning till både regioner, men framför allt städer, runt om i världen. Vi kommer få se förkortade stadsknutna toppdomäner såsom .NYC (för New York) och .RIO( Rio de Janeiro) även om merparten av de knappt 70 ansökta toppdomänerna med geografisk anknytning har valt det utskrivna namnet, exempelvis .STOCKHOLM, .LONDON, .BARCELONA, etc.

Även under segmentet geografiska toppdomäner kommer vi att få se en handfull nya toppdomäner som nyttjar möjligheten att använda internet på sitt inhemska språk. Exempelvis kommer Moskva finnas tillgängligt på internet både under .MOSCOW och .москвa. Eller varför inte . ابوظبي för Abu Dhabi.

Först ut i raden av städer på internet är .BERLIN som nu stängt sin förtursregistrering och öppnat upp för allmänheten. Precis som med övriga nya toppdomäner följer vi detta segment med spänning för att se hur de tas emot och utvecklas och därför var vi i morse nyfikna på att ta del av de första siffrorna. .BERLIN fick en bra start sett till antalet registreringar och klev direkt upp på andra plats bakom .GURU. Det ryktas dock om att en stor del av registreringarna kommer från staden Berlin som även är medfinansiär till den nya toppdomänen.