Tips till dig som ska registrera varumärke

I takt med att världshandel och digitala tjänster ökar, blir utmaningarna för företag – såväl etablerade som nykomlingar – kring skydd av sina varor och tjänster allt fler. Många företag får det extremt svårt med att lyckas vara unika eftersom man inte längre bara konkurrerar med sina landsfränder utan en hel global handel som nu öppnar upp sig.

Genom att ta strategiskt grepp om sitt varumärkesskydd juridiskt och digitalt, har man som företag mycket att vinna. Ökat skydd mot konkurrens, snyltning och varumärkesutvattning är några av de önskvärda effekterna.

Varför ska man registrera sitt varumärke juridiskt?

Det finns flera fördelar till varför du ska registrera ditt varumärke juridiskt. Här listar vi de två huvudsakliga, viktigaste anledningarna:

  1. Ger ensamrätt

Utbudet av både varor och tjänster ökar hela tiden, vilket leder till att varumärket blir en allt viktigare symbol för ditt företags profil och anseende.

Ensamrätten gör att ingen annan har rätt att använda varumärket för sina varor och tjänster, eller i sin marknadsföring, för de varor och tjänster och i de länder ditt skydd omfattar. Det kan även ge dig rätt till digitala tillgångar, exempelvis domännamn.

  1. Ökar värdet

Ett registrerat varumärke är en konkret tillgång i ditt bolag som vid behov kan licensieras ut eller säljas. Rättigheten kommer hjälpa dig att nå ut till fler affärspartners och investerare, eftersom ensamrätten ökar bolagets värde.

 

Varför ska man registrera sitt varumärke som domännamn?

Precis som det är viktigt att täcka upp ditt varumärke juridiskt, finns det flera anledningar till varför det är klokt att skydda sitt varumärke som domännamn. Domännamn är idag mycket mer än bara webbadresser – det är digitala tillgångar som skapar värde för företag. Två anledningar till att det är viktigt att registrera sitt varumärke som domännamn är följande:

  1. Skapa tillgänglighet

Domännamn är ett måste för att kunna ha brandad webbplats och email.

  1. Skydda mot digitala intrång och bedrägerier

Mestadelen av de varumärkesintrång som idag sker, sker digitalt. Här är domännamn viktiga skyddsmekanismer, då det faktum att du skyddat dem innebär att ingen annan kan använda dem i något syfte som kan skada ditt företag.

 

Var ute i god tid

Det är väldigt vanligt att företag tänker på att registrera sitt varumärke i samband med lansering eller kommersialisering, men risken finns alltid att varumärket stöter på hinder i ansökningsprocessen. Vanligtvis på grund av att det redan existerar en registrering för ett snarlikt varumärke för samma eller liknande varor eller tjänster. Detta sätter oftast stopp för all lansering/kommersialisering eftersom man riskerar att begå varumärkesintrång.

Det är därför mycket bättre att kolla upp om varumärket är juridiskt tillgängligt redan vid affärsidén. Ett tips är att söka upp en varumärkesjurist som kan hjälpa dig att säkerställa att ingen annan har registrerat namnet och därefter kan du investera i en ansökan. På detta sätt minimerar du risker och sparar både tid och pengar.

Men, glöm inte heller att kolla upp de domännamn som ni har i åtanke att använda i samma process!

Eftersom domännamnen går under ”först till kvarn-principen” rekommenderar vi ALLTID att ni registrerar era domännamn INNAN ni ansöker om varumärket. Om varumärket redan är registrerat, samt att lanseringen redan kickat igång, kommer ert varumärke vara mycket mer åtråvärt att utnyttja för brottslingar på nätet. Domänpiraterna sitter alltid redo och bevakar register över inlämnade varumärkesansökningar.

Tyvärr är detta en vanlig fallgrop vi ser att många missar vid lansering av nya varumärken, och ofta blir konsekvensen att domännamnet istället får förvärvas till dyrare peng eller eventuellt genomgå rättsprocess om det alternativet finns.

 

Lägg upp en strategi

Det finns tre huvudsakliga strategiska tips du bör ta hänsyn till när du skall registrera ditt varumärke.

  1. Ord eller logotyp

Det finns flera sätt att registrera sitt varumärke på, men de två vanligaste är att registrera ordet och/eller sin logotyp (även s.k. figurvarumärke). Det finns dock en strategisk skillnad mellan dessa två varumärkesregistreringar. Skyddar du ordet har du ensamrätt till själva ordet, exempelvis iPhone. Detta är ofta det mest användbara skyddet. Det förhindrar andra att skapa liknande eller identiska varumärken, samt hindrar att konkurrerande verksamheter får använda ditt varumärke i sin marknadsföring, vid exempelvis sökmotoroptimering. Ordregistreringen säkerställer även att andra inte får använda ditt varumärke i sina logotyper.

Logotypen skyddas utifrån sin figurativa utformning, exempelvis iPhones signifikanta äpple. Många produktföretag markerar sina produkter med sin symbol i mån att konsumenterna skall urskilja och känna igen varumärket. Detta leder till att det är minst lika viktigt att registrera logotypen om man inte vill att andra ska ha möjligheten att marknadsföra liknande symboler som gör det visuellt förväxlingsbart med originalet.

  1. Geografiska marknader

Tänk långsiktigt! Var är du idag och var kommer du vara om två till fem år med ditt varumärke? Varje land har sin myndighet där du kan ansöka om att registrera ditt varumärke, men var beredd på att ansökningsprocesser utomlands kan ta upp till 2 år innan de registreras.

Detta gör att man bör vara ute i god tid som varumärkesinnehavare.

I och med att Sverige är ett EU-land har vi möjlighet att ansöka om ett EU-varumärke, som då täcker in alla EU-länder. En perfekt början för de företag som redan vid en start-up vet att de kommer etablera sig utomlands inom en snar framtid.

  1. Klassificering

Den tredje faktorn, där man oftast behöver juridisk hjälp, är vid formuleringen och klassificering av varu- och tjänsteförteckningen i en varumärkesansökningsprocess.

Om man bara utgår från det systemet vi har i Sverige och Eu finns det hela 34 olika varuklasser och 10 olika tjänsteklasser.

Här är det återigen viktigt att tänka långsiktigt.

Exempel: Är du helt säker på att du endast kommer att sälja skor, ELLER vill du kanske även börja lansera kepsar under samma varumärke inom 2 år?

De företag som sköter sina egna varumärkesregistreringar begår oftast misstag vid klassificeringen. De registrerar sitt varumärke utefter hur deras affärsplan ser ut just för tillfället, men efter två år har de oftast etablerat sig i fler länder och säljer fler varor/tjänster som de då inte har ensamrätt till. Detta leder ofta till juridiska problem och dessutom högre kostnader – det är inte alls säkert att det då längre går att få utökat varumärkesskydd för ens nya satsningar.

 

Vi på Dotkeeper och AWA är experter på just digitalt och juridiskt varumärkesskydd. Kontakta oss gärna för mer information om hur vi kan hjälpa er.