Tips för att kolla din domäns SEO-värde

Om er sida inte är lätt att hitta till kan det jämföras med att ni spenderat massa pengar på en gigantisk fest, men inga av de inbjudna gästerna hittar dit. Så istället blir ni tvungna att dansa med er själva och äta upp all tårta på egen hand. Under tiden väljer gästerna en annan, mer lättillgänglig fest.

Med hjälp av SEO ökar du chansen att besökarna ska hitta till just din hemsida med rätt nyckelord. SEO, Search Engine Optimization, är ett samlingsnamn för de olika metoder och tekniker som används för att få en webbsida att hittas av sökmotorer, däribland Google.

Läs gärna vårt inlägg där SEO-experten Linus Larsson ger värdefulla tips om domäner och SEO.

En viktig spelpjäs i dessa sammanhang är domänen och dess ”SEO-värde”.

Vi på Dotkeeper tipsar om programmet MOZ som kan vara till stor nytta för dig som vill mäta din domäns SEO-värde.

Moz är ett av de mest välkända verktygen i SEO-sammanhang och har myntat uttrycket ”Domain Authority”. Domain Authority, ofta förkortat DA, är ett slags mätverktyg inom SEO-branschen. DA indikerar på hur sannolikt en domän och dess webbplats kan hittas baserat på specifika nyckelord. DA ger en inblick i SEO-styrkan på specifika domännamn och kan även ge en bra uppskattning på hur Google kommer ranka domänen i sin sökmotor.

Värdet visas på en logaritmisk 100-poängsskala. Rent generellt är det lättare att öka sin poäng från 20-30 än att öka den från 70-80. Men man bör inte stirra sig blind på att själv ha ett högt DA-poäng. Titta istället på DA-poäng hos de webbplatser du direkt konkurrerar med och sikta på att få ett högre tal än vad de har. Mätetalet är även en bra barometer vid prospektering av nya länkar, till exempel om man vill kontrollera externa webbplatser innan man kontaktar webbplatsen om ett potentiellt samarbete.

DA analyseras utifrån flertalet faktorer, bland annat externa länkar, som påverkar hur en sida indexeras av sökmotorerna.

Ett litet tips! På Moz hemsida finns en värdefull SEO-guide som är perfekt läsning för nybörjare. Guiden består av 10 kapitel och går igenom SEO-processen från början till slut och dessutom går den att ladda ner i PDF-format. Här får vi reda på hur sökmotorer egentligen fungerar, vad keyword research är och varför det är så viktigt att jobba med marknadsföring online, samt mycket mer.

Länk till MOZ