SSL-Certifikat och SEO

Påverkar SSL-Certifikat min webbplats placering i sökresultaten på sökmotorer?

Säkerhet på Internet är förmodligen ett bekant samtalsämne. Men visste du att webbplatsers säkerhet också diskuteras i SEO-sammanhang? Bland annat utifrån frågeställningen om SSL-Certifikat kan påverka en webbplats organiska placering (dvs icke köpt placering) i sökresultaten.

SSL-certifikat, som är en funktion för säkra anslutningar, inger förtroende och skapar en extra nivå av säkerhet för företags Internet-närvaro.

I mars talade Googles Matt Cutts om hur gärna han sett att Google’s sökalgoritm tog hänsyn till huruvida sajter använder sig av SSL-certifikat eller ej, för att ge incitament till ökat användande som sedermera kan bidra till ett säkrare internet.

Under juli skriver också sökmotoroptimeringsföretaget Jajja om just detta faktum, att säkerhet inom en inte allt för avlägsen framtid kommer utgöra en del av exempelvis Googles faktor för ranking bland annat mot bakgrund av att Google var de första som rapporterade om den s.k. Heartbleed-buggen.

Om du är intresserad av att läsa mer om SSL-Certifikat och dess eventuella påverkan för Google-ranking har Search Engine Land skrivit ett bra inlägg som du hittar här!