Påverkar sökord i domännamnet din synlighet hos Google?

Hur påverkar sökord i domännamnet synlighet i Google?

”Gratisbiljett till toppen av sökresultaten”

I början av 2000-talet rådde en allmän uppfattning om att det i princip var en gratisbiljett till första sidan på sökmotorer att ha en så kallad EMD – exact match domain (enkelt översatt sökordsdomän på svenska).

Exempel på en sökordsdomän är exempelvis begagnadbil.se eller elavtal.se.

Det ledde till att dessa domäner var (och fortfarande är), hett villebråd.

Idag, 2016, har emellertid sökmotorernas algoritmer blivit betydligt mer avancerade och det är nu desto fler faktorer som vägs in för bra placeringar, inklusive domännamnets relevans. Vi kan dock fortfarande se att det är lättare att ranka med sökordsdomäner – även om effekten inte är lika stor som tidigare.

Vad gäller idag?

Flera SEO-experter menar att sökord i domännamnet fortfarande ger dig ranking fördelar.

Förutom att domännamnet kommunicerar vad din sajt handlar om, kommer du att på ett naturligt sätt få länkar till dig från andra webbplatser. Sökmotorer värderar dessa länkar, och en viktig komponent som här analyseras är bland annat ankartexten. Ankartexten är texten som beskriver länken till din sajt. Eftersom många tenderar att länka med domännamnet som ankartext, är detta ett långsiktigt sätt att få bättre placeringar på just det sökord som domänen innehåller.

En till fördel, är att de ord som matchar sökningen på Google, blir fetmarkerade i sökresultaten, och syns därmed tydligare. Innehåller din domän sökordet som använts i sökningen, blir alltså matchningen markerad.

Sökord i URL

I en Google hang-out i februari 2016 nämnde Google att sökord i URL-adressen är en liten rankingfaktor. Det kan därför löna sig att tänka igenom vad du döper dina sidor och urler till. Också ur användarsynpunkt finns det fördelar att vinna på att döpa sina sidor på ett relevant sätt, så att det är enklare att komma ihåg din webbadress.

Sökord som subdomän

Det finns varianter där sökordet anges i domännamnet genom en så kallad subdomän. Ett exempel på detta skulle kunna vara ”domaner.dotkeeper.com”.

Moz, som är en ledande internationell aktör inom SEO, anger att sökmotorer använder andra mätpunkter för domäner än för subdomäner. Därför rekommenderas att webbplatsägare som huvudregel placerar innehåll på subkataloger, snarare än subdomäner. Detta för att maximera värdet på huvuddomänen.

Således är dotkeeper.com/sslcertifikat rekommenderat, och sslcertifikat.dotkeeper.com är det inte.

Undantag görs för språkversioner av en webbplats, t.ex. sv.dotkeeper.com för den svenska versionen av dotkeeper.com.

Sökord som toppdomän

Vi skrev i förra inlägget om toppdomäner och seo Här blir de nya toppdomänerna extra intressanta. De 1,300 nya alternativen (t.ex. .agency, .shop, .golf) skapar möjlighet att äga kommunikativt starka domännamn. Än så länge är det fortfarande i ett tidigt skede och det går endast att spekulera kring hur detta kommer att påverka. Men, så sent som 12 maj 2016 publicerade Search Engine Journal en artikel av SEO-Experten Bill Hartzer, som menar att de sett positiva effekter för några sajter som valt att byta huvuddomän till en ny toppdomän. Ett exempel som nämns är .cars, som till synes gett positiva effekter till ett företag i bilindustrin.

Den korta versionen

Sökord i webbadressen ger fördelar på flera nivåer, men det krävs att andra faktorer också följer best practice för att få bra resultat i ditt SEO-arbete. För att se fler faktorer som värderas in, ger ”Periodic Table of SEO Success Factors” från Search Engine Land en bra överblick.

 

 


 

Bra länkar för dig som vill lära dig mer:

moz.com/learn/seo/domain
www.youtube.com/watch?v=rAWFv43qubI
www.sokmotorkonsult.se/seo/sokordsdomaner-vad-galler
searchengineland.com/seotable

Detta inlägg är en fortsättning i vår blogg-guide om SEO och domännamn.
Nästa inlägg tar upp ålder, ägarinformation och registreringslängd.

Bild från searchengineland.com/seotable