Nu släpps toppdomänen .shop

Ända sedan det blev offentligt att en av de nya toppdomänerna är .shop har det funnits ett mycket stort intresse för den nya ändelsen. Med sin direkta koppling mot handel är toppdomänen en klar förhandsfavorit bland de lite drygt 1300 nya toppdomäner som just nu lanseras.

Den första juli blir toppdomänen tillgänglig för varumärkesägare som anmält sig till Trademark Clearinghouse. I slutet av september kan sedan vem som helst skapa en domänadress med .shop.

Fördelar med .shop

Det finns flera fördelar med att skapa ett domännamn under .shop. Det är en kort, beskrivande och global lydelse. Oavsett om du säljer produkter eller tjänster, offline eller online, så adderar den ett värde till försäljning och marknadsföring.

Tänk dig till exempel webbadresser såsom *makeup.shop, golf.shop, coffe.shop, ikea.shop, ica.shop* eller *wedding.shop*… Bra potential, eller hur?

GMO Registry vann över Google och Amazon med prislappen 350 miljoner kronor

I samband med de nya toppdomänerna är det första gången som kommersiella aktörer släpps in på ägarsidan för toppdomäner*. Det var totalt sju aktörer som skickade in ansökningar till ICANN om att få lansera, och driva, just .shop. Bland dessa fanns exempelvis Google och Amazon med. Men vinstlotten föll till slut på japanska GMO Registry efter en budgivning där GMO lade det vinnande budet på 350 miljoner kronor. Vi skrev ett inlägg om detta i januari för dem som är intresserad: Dem betalar 350 miljoner kronor för .shop.

*(ICANN, organet som ansvarar för domäninfrastruktur, beslutade att öppna upp för nya toppdomäner och tillätt för första gången vem som helst att ansöka om att driva sin egna toppdomän. Det var öppen ansökningsrunda där avgiften för att få delta var 185 000 USD. Om flera aktörer visade intresse för samma ändelse, gick förfarandet över till budgivning. Det vinnande budet vann rätten till att få driva toppdomänen.)

Det är upp till varje toppdomänsägare att själva sätta kriterier, lanseringsplan och pris för toppdomänen.

Olika steg i lanseringsprocessen

För samtliga nya toppdomäner sker lanseringen enligt en trestegs modell. Syftet med modellen är framförallt att skydda varumärkesägare. Kanske har du redan registrerat ditt varumärke i Trademark Clearinghouse? Trademark Clearinghouse är en databas som uppfördes med anledning av att;
1. Ge varumärkesägare förtur att registrera sitt varumärke innan toppdomänen släpps publikt, samt
2. Att förhindra att tredjepart registrerar domännamn med varumärken de inte har rätt till, genom att ge information vid registrering så att kriteriet ”ont uppsot” inte går att argumentera mot vid en tvistelösning.

Steg 1: Sunrise

Det första steget, Sunrise, är perioden då varumärkesägare har förtur att registrera sitt varumärke under den aktuella nya toppdomänen.

Låt oss ta ett exempel med hjälp av välkända Ikea. Om Ikea anmält sig till Trademark Clearinghouse, har dem alltså möjlighet att registrera ikea.shop när Sunrise öppnar.

För just .shop är denna period den 30 juni till och med den 29 augusti.

Steg 2: EAP

EAP står för ”Early Access Program”. Mot en avgift kan du få förtur att registrera valfritt domännamn under .shop. Observera att först till kvarn-principen gäller.

För att återigen använda Ikea exemplet, så skulle dem mot en avgift kunna få möjlighet att registrera en produkt dem inte har som varumärke, t.ex. soffa, under denna fas. De skulle alltså kunna registrera soffa.shop, under förutsättningar att dem är först.

Avgiften för förtur baseras på hur tidigt ute du är, ju tidigare du är, desto högre belopp – men också desto större sannolikhet att den domän du vill ha finns kvar.

Steg 3: General Availibility

Den 26 september, efter Sunrise och EAP, blir toppdomänen öppen för alla intresserade. Återigen gäller först till kvarn.

 

 


 

Vanliga frågor

Jag har anmält mig till Trademark Clearinghouse, vad gör jag nu?

Prata med oss eller din leverantör som du har TMCH genom, så får du hjälp vidare.

Jag har inte anmält mig till Trademark Clearinghouse, men har ett varumärke jag vill registrera under .shop innan den blir öppen för alla, vad gör jag nu?

Lugn, än är det inte för sent. Om du anmäler ditt varumärke nu, finns det fortfarande goda chanser för dig att dra nyttan av fördelarna kring tjänsten. Sunrise gäller till slutet av augusti. Vi på Dotkeeper hjälper dig gärna, så tveka inte att höra av dig till oss.

Jag har inget varumärke men vill ändå registrera en .shop innan toppdomänen blir öppen för alla.

Beroende på din tilltänkte domän kan det vara läge att överväga EAP. Ring oss så diskuterar vi fram en lämplig taktik.

Fler frågor, funderingar, eller bara intresserad av att registrera .shop-domän? Välkommen att kontakta oss.