Påverkar domännamnets ålder, registreringslängd och ägarinformation din placering på Google?

Hur påverkar ditt domännamns ålder, registreringslängd och ägarinformation din webbsidas placering på Google?

För att din webbplats skall få bra placeringar på Google krävs förtroende. Google måste lita på din sajt.

Faktorer som ålder, registreringslängd och ägarinformation för ditt domännamn påverkar Googles intryck av dig – men inte alltid till det bättre. Alla tre är nämligen variabler som å ena sidan skulle kunna hjälpa, och å andra sidan stjälpa, Googles förtroende för din domän.

Domännamns ålder

Sökmotorer värderar ett domännamns ålder. Generellt gäller att ju äldre desto bättre.
(Domännamn kan alltså liknas vid ett finare rödvin…)

Ålder signalerar trovärdighet, men det är också så, att domännamnet ”samlar poäng” under tiden det är aktivt. Ju äldre ett domännamn är, desto större sannolikhet är det att domännamnet samlat på sig viktig ”seo-kraft” – till exempel genom länkar från andra sidor.

Om du ska lansera en helt ny hemsida med en helt ny domän, kan det därför vara en bra idé att registrera din domän tidigt och lägga upp en ”kommer snart”-sida tidigt så att Google hinner upptäcka den i tid.

Åldern är alltså en viktig faktor att ta hänsyn till för att ett domännamn att få topplaceringar på Google. Detta är en av anledningarna till att domännamn som indexeras bra på Google kan säljas dyrt på andrahandsmarknaden. Detta är också något som våra domänexperterna på Dotkeeper väger in när vi hjälper våra kunder att värdera domännamn.

Värdera domännamn innebär kort och gott att våra domänexperter analyserar data och sedan ger domännamnet ett troligt pris vid försäljning.
Nyfiken? Läs mer här: Värdering av domännamn

Registreringslängd

Med registreringslängd avses hur lång tid ett domännamn är registrerat. Vanligtvis är detta ett år, men kan för vissa toppdomäner göras upp mot tio år. Vikten av registreringslängden är både definitiv och samtidigt ifrågasatt eftersom Gooogle har patent på att ta med just registreringslängd (och förnyelsedatum) i sin sökalgoritm.

I Googles patent står det att registreringslängd och förnyelsedatum kan användas för att urskilja legitima och icke legitima domännamn. En generell uppfattning är att registreringslängden indikerar seriositet och bygger *förtroende*, och därmed borde vara positivt. Huruvida detta stämmer är däremot knappast någon vetenskap.

Enligt Moz, en av världens främsta aktörer inom SEO, är registreringslängdens påverkan endast en myt. Detta då Google´s Matt Cutts uttalat sig enligt följande.

”To the best of my knowledge, no search engine has ever confirmed that they use length of registration as a factor in scoring. If a company is asserting that as a fact, that would be troubling. The primary reason to renew a domain would be if it’s your main domain, you plan to keep it for a while, or you’d prefer the convenience of renewing so that you don’t need to stress about your domain expiring.” Länk till citat finner du längre ned.

Ägarinformation

Det händer att vi på Dotkeeper får frågor om publika versus dolda uppgifter i WHOIS (ägarregistret för domännamn).

Whois är en databas som visar vem som äger ett domännamn. För vissa toppdomäner är det möjligt att dölja ägaruppgifterna med privat, eller med andra ord dold, whois-information.

Kan privat WHOIS ha negativ inverkan? Svaret är ja, även om påverkan troligen är minimal. Som Googles tidigare VD Eric Schmidt en gång uttryckte sig
– Om du inte har något att dölja, så har du inget att oroa dig för.

 


 

Vill du veta mer om domännamn och SEO? Kontakta oss på hej@dotkeeper.com!

 


 

Detta inlägg är en fortsättning i vår blogg-guide om SEO och domännamn.
Nästa inlägg i serien tar upp SSL-certifikatet och Google-indexering.

Tidigare inlägg i serien hittar du nedan:

Toppdomäner och SEO

Sökord i domännamnet och SEO

Domäners roll och SEO

 


 

 

För dig som vill läsa mer om ämnet:

Moz – Domains SEO Best Practices

Search Engine Journal – Domain Age, How important is it for SEO?