Röststyrning och domännamn

Att kunna styra hemmet med hjälp av rösten var ju lite av en barndomsdröm för vissa av oss som växte upp med alla science fiction-filmer på 80-talet. Vi är här nu. I framtiden alltså. Vi kanske inte har några flygande bilar… än. Men det återkommer vi säkert till i ett senare inlägg. Nu fokuserar vi på röststyrning och domännamn!

Röststyrning har verkligen slagit igenom de senaste åren och om man lyssnar på experterna så kommer det bara fortsätta att utvecklas. Så för de som vill hänga med digitalt gäller det att hålla sig uppdaterad inom detta ämne.

Själva fenomenet röststyrning är framtaget för att underlätta vardagsteknologin. Tanken är att vi ska slippa skriva och använda händerna när vi rör oss i ett allt mobilare samhälle. En klar fördel är även att det underlättar oerhört för de som har svårt med stavningen eller med att skriva.

Såklart kan du befinna dig i situationer där du inte är bekväm med att exempelvis tala om för hela din omgivning vilka artiklar från Apoteket du vill att assistenten ska söka på. Då kan det vara bra att skriva in på gammalt hederligt sätt.

Sedan 2011 har alla Iphone-användare kunnat kommunicera med Iphones egen röstassistent, Siri. (på svenska sedan 2015).

Men nu börjar ”Hej Siri” konkurreras ut av ”Ok, Google” även här i Sverige.

Google Assistant är utvecklad med hjälp av maskininlärning och samlar alltifrån expertis inom språkteknologi till funktionalitet från produkter som exempelvis Sök, Youtube, Maps och Kalender.

Enligt en rapport från analysfirman Bernstein 2017, betalade Google 3 miljarder dollar (24 miljarder kronor) för att vara den förvalda sökmotorn till Siri och på Apples enheter, Iphone och Ipad. Det finns nu rapporter på att de betalar ännu mer än så. Skälet till att Google vill vara den förvalda sökmotorn på Iphone är att sökjätten får uppemot 50 procent av sina mobila intäkter därifrån.

Hur funkar det?

Assistentens funktionalitet och personlighet ska vara skräddarsydd för den svenska marknaden, och kan göra allt från att sjunga med i ”små grodorna” till att förstå att vädret är ett seriöst samtalsämne för oss i Sverige.

Flera svenska bolag har valt att satsa på funktioner som samarbetar med röstappen. H&M Home, Ica, SAS, SJ och Sveriges Radio har lanserat tjänster som är kopplade till Google Assistant.

Inte bara Apple och Google utvecklar röststyrningsteknik. I USA och Storbritannien är e-handelsjätten­ Amazons röstsystem Alexa vanligt i många hem, men även Microsofts röst Cortana och Samsungs Bixby blir allt vanligare.

Du kan även styra musikuppspelning med rösten. Via Apples Siri kan man styra musiken när du exempelvis kör bil, fast då är du däremot låst till Apple Music, men med Google Assistant kan du med fördel använda flera olika musiktjänster, däribland Spotify. För att kunna vara mer självständiga och oberoende av andra appar har Spotify bekräftat att de testar att ta fram en egen röststyrning, om än i en mycket begränsad omfattning.

Samsung Electronics har tagit fram kylskåpsmodellen Family Hub som är utrustad med röstteknik. Med röstkommandon uppges användaren kunna få information om väder och tid, lägga till produkter till inköpslistor och lägga beställningar på nätet. Dess syfte blir att fungera som en interaktiv digital anslagstavla för bättre familjekommunikation.

Det ska bli spännande att se vilka företag som hoppar på trenden.

Röststyrning och domännamn

Vi brukar säga att man ska tänka på ”radiotestet” när man väljer domännamn. Med ”radiotestet” menas att man skall kunna uppfatta och stava till domännamnet om man hör det på radio, via tal eller telefon. Man skall helt enkelt höra hur domänen stavas. I samband med utvecklingen av röststyrning blir detta mer aktuellt.

Ett exempel på hur en radioreklam inte bör låta kan vara följande:

Glöm inte att besöka oss på www.exxtravagantazkor.se … förresten, extravaganta stavas med två x och skor stavas med z…”.

Här har ju ägaren uppenbarligen krånglat till det för sig med valet av sitt domännamn.

Namnet ska inte vara avancerat. Lyssnaren ska förstå direkt vad det handlar om. Ett tips är att inte heller använda sig av å, ä och ö.

Idag blir det alltmer viktigt att tänka på röstupplevelsen när man väljer sitt domännamn.

Att kommunicera med våra virtuella assistenter kommer vara extremt relevant i framtiden och absolut något som vi bör lägga fokus på. Nu ska det även vara lätt att uttala domännamnet utan att det uppstår förvirring hos assistenten.

Tre tips för att maximalt nå ut med ditt varumärke blir att välja ett domännamn som är lätt att:

  • Stava till
  • Uppfatta vid lyssning
  • Uttala

 

Bra att veta: I Sverige är oftast assistenterna inställda på att i första hand välja domännamn med .se.