Nya toppdomäner – det du behöver veta.

1. Med start i slutet av 2013 kommer antalet registrerade toppdomäner (.se, .dk, .com o.s.v) att utökas. Till dagens skara på ca. 290 stycken kommer närmare 1400 stycken läggas till.

2. Du kan ”skydda dig” genom att anmäla era registrerade varumärken till ett register vid namn Trademark Clearinghouse. På detta sätt får ni (valfritt att utnyttja) förtur till att registrera dessa varumärken som domännamn under alla nya toppdomäner. Kontakta oss för att få hjälp med dina ärenden

3. Varje ny toppdomän drivs av en enskild organisation. De flesta med vinstsyfte. En totallista över de nya toppdomänerna hittar du här.

4. Det är rimligt att anta att många av dessa nya toppdomäner inte kommer att bli särskilt stora (sett till antalet registrerade domännamn). Var selektiv och fundera över vilka ändelser som verkligen är relevanta för er organisation.

5. Det går långsamt. Hela lanseringsprocessen av alla dessa nya toppdomäner har skjutits fram ett antal gånger. Ingen stress. Än så länge har ingenting lanserats.

6. Varumärkesinnehavare har alltså förtur, om de anmält sig till registret enligt punkt 2 ovan. Därefter ges vem som helst chansen att registrera domäner som inte blivit tingade av varumärkesinnehavare.

7. Observera att vissa toppdomäner ägs och drivs av företag/ organisationer som inte kommer ”släppa in” externa företag avseende att registrera domännamn. Som exempel kan nämnas att flera svenska industriföretag ansökt om att få driva sina egna toppdomäner.

8. Det kommer mera. Fler lanseringstillfällen för fler toppdomäner längre fram är att vänta. Kontakta oss på Dotkeeper om ni är intresserade av att veta mer.