Nu blir det möjligt för alla att äga domäner i Finland

FICORA, det finska registryt som tillhandahåller toppdomänen .fi övergår med start nästa vecka till en ny affärsmodell. I samband med övergången till ny affärsmodell sker också en stor, och enligt oss bra, förändring i och med att kravet på lokal närvaro slopas. Det innebär att den finska toppdomänen blir tillgänglig för alla – och man behöver inte längre inneha ett finländskt bolag för att få registrera domännamn under .fi.

Modellen är densamma som exempelvis .se tillämpar sedan flera år tillbaka där registraren (återförsäljare) ansvarar för kundrelationen och FICORA (Registryt) ansvarar för driften av toppdomänen. Detta för att tydliggöra rollerna och säkra kvaliteten.

Under Internetdagarna i fjol gjorde vi en intervju med FICORA, med anledning av denna förändring, som ni hittar här ”We hope that more people abroad will get interested in .FI-domains!”.

Schemat ser ut som följer under den närmaste veckan:

– Den 2:a september stänger man konton i det nuvarande systemet.

– Den 5:e september öppnar man upp sitt nya system för registrarer.

– Den 7:e september släpper man tidigare reserverade domännamn, en lista på 758 domännamn under .fi. Förutom korta 2-bokstavsdomäner är det även attraktiva domännamn så som exempelvis trademark.fi, review.fi och hotels.fi. Här finns alltså möjlighet att hitta riktigt starka domännamn. Kontakta oss så berättar vi mer och ser om det finns domäner för er.

Vad rekommenderar vi er att tänka på nu?

Finns det domännamn ni som företag gärna önskar inneha i Finland och inte vill vänta till nästa vecka? Vi på Dotkeeper erbjuder er att redan nu skydda domännamn med hjälp av vår tjänst Lokal Närvaro.

Vad händer med befintliga .fi-domäner?

Är du kund hos Dotkeeper? Då tar vi hand om överflytten till det nya systemet.

Är du inte kund hos oss? Säkerställ då att din registrar tar hand om flytten, alternativt ger dig tydliga instruktioner om hur du säkerställer att namnet inte faller mellan stolar.

Är du osäker? Slå oss en signal på 040-6310900 så guidar vi dig.