Mårtensafton hos familjen Internetsson

Svenskarnas internetvanor har återigen kartlagts i rapporten Svenskarna och Internet 2018. Hur ofta är vi uppkopplade? Vad tittar vi på? Vilken åldersgrupp ägnar sig åt vad? Vi hoppar diagram och dyker istället ner vid middagsbordet hos familjen Internetsson och låter några av personerna runt bordet spegla undersökningen.

Pappa Jens (46 år) har precis tagit en ny profilbild till Facebook som han stolt visar för sällskapet. Precis som de tidigare är även denna bild tagen snett underifrån. Årets gås har han tillagat efter en av de alla matkreatörer han följer på Youtube. Självklart hamnar även gåsen på bild och landar i flödet på instagram med #foodporn. På måndag ska Jens nya kollega Jennifer hjälpa honom med att installera Swish och BankID på hans mobil.

Mamma Jenny (44 år) läser mer bloggar än böcker nu för tiden. Hade hon bara kommit ihåg att slå på sitt wi-fi när hon är hemma så hade hon sparat betydligt mer mobildata. Då hade hon kunnat tillbringa ännu mer tid åt att lyssna på ljudböcker på bussen hem från jobbet. Hon tycker både det är smidigt och kul att e-handla men ibland händer det att hennes iver leder henne in på osäkra hemsidor, vilket resulterar i att suspekta fakturor landar i brevinkastet. Som professionell ”Instagram-stalker” känner Jenny även till att hennes man nyligen gillade en 76 veckor gammal bild på någon som heter Jennifer.

Lina (19 år) swipear på Tinder i smyg under bordet. Idag försöker hon ändå vara lite social men annars kommunicerar hon mest med familjen via Messenger eller Whatsapp. Lina har en egen Youtube-kanal där hon lägger upp vloggar som helt klart vittnar om att hon en dag vill bli en framgångsrik influencer. Till skillnad från sina föräldrar så är Facebook inte längre någon favoritplattform. Instagram och Snapchat är apparna som går varma i hennes mobil. I plugget går tiden till grupparbetet mest åt diskutera karaktärerna i Netflix nya serie.

Samtliga gäster vid middagsbordet känner till inlogget till familjens öppna nätverk.

Farbror Mats (53 år) känner även till deras inlogg till Netflix. Han skaffade fiber till sitt hus för ett tag sedan och nu har han sett nästan allt som går att se på den berömda streamingtjänsten. Mats anser sig själv vara släktens ”IT-expert” och jobbar hemifrån som bilförsäljare. Han har däremot nyligen upptäckt att någon registrerat hans bilfirma coolautos.se i Tyskland så nu finns sidan med toppdomänen .de också. Han googlade runt för att hitta någon lösning men landade istället på en ny spännande casinosida.

Farfar Janne (76 år) lyssnar på Spotify via sin sons konto, men eftersom musiken ofta bryts och informationen om att någon använder kontot dyker upp, lyssnar han hellre på sin hederliga radioapparat. Då får han dessutom lyssna på de trevliga programledarna i P4. SVT Plays Öppna arkiv på datorn har dessutom konkurrerat ut tv:n och hans trogna gamla VHS-samling. Igår fick han även ett mail av Mats där det stod att han var i Indien och ville att han skulle föra över 5000 kr till hans konto. Som tur var hittade han inte sin bankdosa.

Mormor Eva (68 år) lyssnar gärna på podcasts om ouppklarade mord. Hon anser sig vara väldigt aktiv på sociala medier, men insåg nyligen då hon bjöd in sina jämnåriga vänner till ett vin-mingel via Facebook att de nog inte är lika aktiva på sociala medier som hon själv. Sedan flera år tillbaka läser även Eva Aftonbladet digitalt men stör sig på all reklam som hon tvingas gå igenom.

Kusin Ella (5 år) använder internet varje dag. Sedan hon var 6 månader har hon i princip tagit över familjens surfplatta. Trots sin ålder har hon redan hunnit notera att alla vid bordet har en Iphone utom hennes mamma som har en Android.

Den här familjen kanske speglar samhället i stort och vissa av er tänker ”Jo men så här är det nog.” Andra slutade läsa redan vid första stycket. Och så är det. Vissa av oss är helt enkelt mer nyfikna än andra.

I genomsnitt ägnar vi ungefär en tredjedel av vår vakna tid med att titta ner i en skärm. Samtidigt som ca 500 000 svenskar aldrig använder internet. De flesta i den här kategorin är över 76 år och flera av dem har aldrig ens testat det. De som inte använder internet dagligen känner sig också mindre delaktiga i det digitala samhället. Vi lever i ”Landet lagom” men kommer det verkligen funka att vara lagom uppkopplad i framtiden? Den frågan klurar jag på…

// Andreas Karlsson, blivande Content Producer på Dotkeeper.

 

KällaSvenskarna och Internet 2018