Amazon går in i Sverige, hur skyddar du ditt varumärke?

Amazon är en av västvärldens största marknadsplatser och dominerar i bland annat centrala Europa och USA. Amazon har nu lanserats i Sverige.

I följande artikel vill vi dela med oss av en enkel ”hands on” guide kring nya utmaningar och handfasta tips som ni bör implementera i er Brand Protection Strategi.

Är du en varumärkesinnehavare som vill höja blicken utanför din egen e-handel och testa att sälja via Amazon? Då bör du först se över din Brand Protection strategi.

Vanliga problem som kan uppstå för varumärkesinnehavare på marknadsplatser

När du som varumärkesinnehavare väljer att exponera ditt varumärke på olika marknadsplatser uppmärksammas detta extra av piratligor. Piratligorna är dagens moderna tjuvar, de är oerhört skickliga på att tjäna pengar genom att ständigt göra digitala intrång på varumärken och sälja förfalskade produkter online. Främst attackerar piratligorna varumärken på kända kinesiska marknadsplatserna. Och, med tanke på Amazons tillväxt i västvärlden har de även etablerat sin verksamhet där.

På marknadsplatser arbetar de enligt två metoder:

  1. Förfalskade varor
  2. Uppenbart varumärkesintrång

Förfalskade varor (piratkopiering)

En av metoderna är förfalskade varor som tidigare kunde säljas i mängder på populära semesterorter och även fortfarande i Asien. Skärpta tullregler har dock försvårat för piraterna att frakta sina förfalskade varor från produktionerna i Asien till Europa – därav har de av naturliga skäl gått runt reglerna och istället ägnar de sig nu till onlineförsäljning.

Uppenbart varumärkesintrång

En annan metod är att referera till varumärkets namn i rubriken för en produkt. Syftet med denna metod är att, precis som i Google, har marknadsplatserna en sökmotor som söker fram annonser på relevanta produkter. Ett exempel från verkligenheten är Apple watch.

En pirat döpte sin annonsrubrik till ”Hot Fashion Digital Silicon Plane Watch Apple LED Watch”. Vad man tydligt kunde utläsa från annonsen var att klockan inte alls var en Apple watch. Piraten har i detta fall lyckas stjäla trafik, men samtidigt utnyttjat varumärket Apple och använt det i felaktigt syfte (2).

Varför bör man skydda sitt varumärke på marknadsplatser? 

  • Varumärket vattnas ut

Arbetar du inte med en strategi mot förfalskade varor kommer ditt varumärke vattnas ut och tappa sitt värde. Om kunderna enkelt kan få tag i kopior till billigare pris, blir det inte längre åtråvärt för kunderna att betala mer för originalet.

Om ditt varumärke används felaktigt i en annons tappar dina kunder förtroende för ditt varumärke, vilket också påverkar ditt varumärkes exklusivitet.

  • Tappar försäljning

Om tillgängligheten av billigare förfalskade varor ökar, tar de också över marknadsandelar. När allt fler marknadsplatser växer fram är det högt prioriterat att styra bort förfalskad försäljning.

  • Varumärket tappar anseende

Det har skett tusental skräckexempel där felaktig förfalskad försäljning har skapat dåligt anseende för varumärken.

Här är tre exempel från verkligenheten:

  • Bilmärket Aston Martin återkallade 17 000 bilar som svar på upptäckten av en kinesisk leverantörs användning av ett förfalskat plastmaterial i underproduktionen vid framställning av en acceleratorpedalarm för sina fordon (2).
  •  I Storbritannien 2015 fann man förfalskade versioner av kosmetiska produkter som bland annat använde sig av varumärkena MAC & Benefit. Dessa beräknades innehålla upp till 200 gånger de rekommenderade säkra gränserna för ett antal kemikalier, inklusive arsenik, bly, kvicksilver, koppar och kadmium (2).
  • År 2012 dödades eller skadades över 40 personer av metanolförgiftning orsakad av förfalskad vodka och rom (2).

Hur skyddar man sitt varumärke på marknadsplatser?

  •  Marknadsplatsbevakning En bevakningslösning som är inriktad på identifiering av varumärkets användning är relevant och upptäckter felaktigt användande av ditt varumärke.
  • Tillämpande av ”take-downs” Ett av de viktigaste inslagen i en Brand Protection strategi som täcker e-handelsverksamheten kommer att bli verkställandet av systematiska ”take-downs” som eliminerar annonser som anses göra ”intrång”.

Har ni planer på att lansera era produkter på Amazon? Tveka inte på att höra av er! Våra experter hjälper er med konsultation och tillämpning av en Brand Protection-strategi som i förebyggande syfte hjälper er att säkra era digitala tillgångar.

 

Källor:

(1) https//www.ehandel.se/E-handlare-om-att-salja-i-Amazons-natbutik,13213.html

(2) Brand Protection in the Online World, 2017