Kundcase Loopia: Värdering av domännamn

Att bra domännamn har värde som immateriella tillgångar illustreras dagligen på andrahandsmarknaden, där rätten till domännamn ofta säljs till betydande summor. För att kunna göra en bra affär både som säljare och köpare, är det viktigt att fundera över vad domänen kan vara värd och vad som påverkar domänens värde. Men hur värderas domännamn? Och, givet att alla domännamn värderas olika beroende på situation och på vad det är för domännamn, hur ska man veta vad ett specifikt domännamn är värt egentligen?

Just värdering av domännamn var anledningen till att Loopia, en av Sveriges ledande aktörer inom webbhotell och domäner, kontaktade Dotkeeper. Bakgrunden var att Loopia fått ett bud på ett domännamn de ägde rätten till, och ville få assistans med värdering av domänen.

För att bistå Loopia med värderingen tog Dotkeeper fram underlag på en antal olika faktorer, bland annat:

  • Sökstatistik på Google (Exempel: Hur många sökningar sker på de sökord domännamnet innehåller per månad på den specifika marknaden?
  •  Marknadsföringspotential (Exempel: Potential för igenkänning)
  • TLD (Exempel: I detta fall .com)
  • Statistik från tidigare försäljningar av snarlika domännamn

Underlaget analyserades av två av våra domänexperter och resulterade i en indikator på vad själva domännamnet estimeras vara värt. (Det verkliga värdet på domännamnet är ju som i de flesta marknader exakt vad någon är villig att betala samt sälja det för.) Rekommendationen fungerade sedan som en utgångspunkt för Loopia i affären.

Jimmie Eriksson, VD på Loopia, berättar:
>Efter en förfrågan på ett domännamn i vår ägo valde vi att få det värderat av Dotkeeper tack vare deras stora kunnande, erfarenhet och proffsiga bemötande. Deras snabbhet och tydlighet är något vi verkligen uppskattar.

 


Snabbversion?

Uppdragsgivare: Loopia – En av Sveriges främsta aktörer inom webbhotell och domännamn.

Bakgrund: Försäljning av rättigheter till ett domännamn.

Lösning/Tjänst: Bakgrundsanalys samt rekommendationer kring estimerat värde för domänen. Värderingen baserades på exempelvis tidigare försäljningar av liknande domännamn, marknadspotential, sökstatistik samt domännamnet i fråga.

 


Vill du också ha hjälp att värdera ett domännamn? Kontakta oss så berättar vi mer!