Grattis .Club!

I förra månaden firade den nya toppdomänen .Club ett år. Av de cirka 670 nya alternativ som hittills gjorts tillgängliga för registreringar är just .Club, efter sina nu dryga 13 månader på marknaden, en av de mest framgångsrika av de nya toppdomänerna. Med anledning av födelsedagen har vi på Dotkeeper tittat närmare på vad .Club uppnått under det första året.

”Everyone has a passion. Now everyone can have a .club”.* .CLUB DOMAINS LLC

Sedan lansering har .Club uppkommit i (per skrivande stund) 272 649 domännamnsregistreringar. Detta av de totalt över 6 miljoner nya domäner som registrerats under de nya toppdomänerna, vilket gör .Club till den fjärde mest registrerade toppdomänen. Toppar listan gör .xyz, emellertid har denna nya ändelse nått stora framgångar genom att ge bort domännamn utan kostnad. Även om .Club hittills är starkast på den amerikanska marknaden, har domännamn under .club aktiva registreringar i 128 länder.

.Club är, enligt dem själva, ”the ideal domain extension for the social world we live in”, och fortsätter: ”Now you can get the perfect yourname.club address – a URL that has meaning and marketing value… a URL that immediately tells the world you are about people sharing a common interest, whatever that passion may be.”

Det finns miljontals klubbar av olika slag i världen idag, golfklubbar, ridklubbar, fanklubbar, bokklubbar är bara några exempel. Det är också många företag som använder lojalitetsprogram och kundklubbar. Detta, tillsammans med att ordet ”club” används och stavas på samma sätt globalt, gör att listan för möjligheter för denna toppdomän kan göras lång.

Coffee.club, Startup.club och Fordowners.club  är exempel på koncept som nu är live under .Club och som tydligt illustrerar möjligheter att skapa en digital samlingspunkt kring intressen, tjänster och produkter. Vi ser också att flera kändisar och sportstjärnor har hakat på trenden, 50inda.club är en fanpage för rapparen 50 Cent, och lovato.club är sångerskan Demi Lovatos motsvarighet.

Premium domännamn, det vill säga domännamn som klassas som de absolut bästa under .club (så som exempelvis wine.club, coffee.club, golf.club, och book.club), har tillsammans inbringat strax över 1,000,000 dollar i försäljning under det första året.

Vi på Dotkeeper har hela tiden hållit .Club som en av favoriterna eftersom toppdomänen ger en bred spektra med möjligheter, tillämpliga på den internationella marknaden. Nu återstår det att se hur det kommer gå framöver; efter en trög start har de nya toppdomänerna börjat att så sakteligen växa i intresse världen över och i takt med att allt fler exempel på koncept görs kända kommer garanterat även ögonen att öppnas upp mer även för redan framgångsrika .club. Å andra sidan finns det nu mer intressanta alternativ att välja mellan än någonsin…

Här kan du se Jeff Sass, CMO på .Club, berätta mer om den nya toppdomänen.

Vill du ha hjälp att registrera domännamn under .club? Kontakta oss så hjälper vi dig.