Johnson & Johnson köper baby för 23 miljoner kronor

Den 17 december var det på nytt dags för ICANN att, via auktion, avgöra vem som skall få äga och driva toppdomäner som mottagit flertalet ansökningar.

Det ena fallet för dagen var toppdomänen .baby som Johnson & Johnson ansökt om i konkurrens med 5 andra aktörer, däribland Google.

Förutom ansökningsavgifterna på $185,000 från respektive ansökare spenderades det nu alltså ytterligare $3,088,888 på auktionen.

Johnson & Johnson äger sedan tidigare både baby.com och babycenter.com men företaget ser uppenbarligen ett stort värde i att ytterligare stärka sin digitala kommunikation kring lydelsen ”baby” vilket vi tycker är spännande. Det indikerar också att även om .com fortsatt kommer regera bland toppdomänerna globalt så ser flera företag möjligheter i de nya toppdomänerna även om det såklart är få förunnat att kunna spendera dessa summor på att ropa in en egen branschspecifik toppdomän.

Ett annat exempel är att Booking.com köpt rättigheterna till att äga och driva .hotels. Hur påverkar det hotels.com, som köpte sitt domännamn på andrahandsmarknaden för ett par år sedan för över $11’000’000?

De nya toppdomänerna erbjuder oss ytterligare en variabel för att kunna kombinera relevant innehåll på sin hemsida med ett bra domännamn och nu också under en relevant toppdomän som i detta fall exempelvis www.shop.baby, www.date.baby, www.my.baby etc.

Så vad är då Johnson & Johnsons planer för den nya toppdomänen?

Enligt deras ansökan skall man i ett första steg nyttja den till ett begränsat antal domännamn för dem själva och deras dotterbolag inom koncernen med bland annat syftet att ge dem tid att etablera den nya toppdomänen och testa infrastrukturen.

I ett andra steg skall övriga affärsenheter inom koncernen, licensinnehavare och partners få tillgång att registrera domännamn under toppdomänen.

Kommer då Johnson & Johnson släppa in andra aktörer under deras .baby?

Så här skriver de själva i sin ansökan:

Det förväntas av Johnson & Johnson att förändringarna i domännamnsindustrin, och särskilt effekterna av nya generiska toppdomäner, kommer att dröja minst fem år för att kunna förverkligas och utvärderas. Varje beslut om att utöka de generiska toppdomänerna bortom de egna företagens, partners och licenstagares användning skulle sannolikt föregås av en intern marknadsanalys av både marknaden vid den aktuella tidpunkten.

 

Övriga publika ICANN auktioner som avgjorts hittills:

.tech – $6’760’000

.realty – $5’588’888

.salon – $5’100’575

.buy – $4’588’888

.mls – $3’359’000

.vip – $3’000’888

.spot – $2’200’000

.dot – $700’000

信息 (.info på kinesiska) – $600’000

 

Det kommer troligtvis ta flera år innan vi fullt ut kan se effekterna av de nya toppdomänerna. Vi tror inte att man kan döma ut nya toppdomäner som varit verksamma 6-12 månader med motiveringen att de inte är i närheten av .com eller andra toppdomäner som varit verksamma i flera år eller decennier.

Men till skillnad från när .com lanserades 1985 så vet vi idag vikten av digital kommunikation och vikten av innehåll och relevans i densamma. De nya toppdomänerna ger oss ytterligare möjligheter att tydliggöra våra budskap vilket vi följer med nyfikna ögon.

I kontrast kan sägas att babyfood.com köptes för $70’000 2010 och babyshop.com köptes för $85’000 2009. Tveklöst bra domännamn som knappast lär indexeras som at den nya toppdomänen .baby men med rätt innehåll finns det heller inget som säger att något av dessa två .com-domännamn skulle äga företräde i indexeringen mer än för sin ålder.

Vi fortsätter följa utvecklingen under .baby och alla de andra nya toppdomänerna som nu når vår marknad. Fortsätt ta del av vår blogg eller be oss om ett möte så håller vi er uppdaterade.

 


 

Med detta vill vi passa på att önska alla kunder och samarbetspartners en riktigt God jul!