Google lanserar .dev – En domän med hög säkerhet för teknik och utveckling.

I samband med lanseringen av de 1300 nya toppdomänerna som startade 2015, finns det nu en uppsjö av domännamn att välja på och det är inte alltid lätt att bestämma sig. För dig som är utvecklare eller driver en webbyrå släpper Google i dag en toppdomänen som passar er verksamhet – nämligen .dev!

.dev skapar en tydlig identitet för er som arbetar med utveckling av webb, appar, mjukvaror, hårdvaror m.m. TLDn passar perfekt att använda för att vissa upp era projekt på en säker och passade adress.

Toppdomänen ingår i ”HSTS preload list”, vilket gör att alla anslutningar till .dev-domäner kräver https (SSL certifikat) för att kunna användas. Det innebär alltså att du måste implementera SSL på alla dina hemsidor som använder .dev för att det ska fungera. Läs mer om SSL här!

När kan du köpa en .dev-domän?

När en ny toppdomän lanseras så erbjudas först varumärkesägare med TMCH (Trademark Clearinghouse) att skydda sitt varumärke under ändelsen. Denna fas kallas Sunrise och för .dev är Sunrise öppen mellan 16-19 februari.

Early Access är nästa fas, denna är öppen mellan 19-28 februari. Fasen är öppen för dig som vill säkra din .dev-domän mot en extra kostnad.

Sist har vi General availability som öppnar 28 februari och fortlöper därefter tills vidare.
Så från och med den 28 februari kan vem som helst registrera en ledig .dev-domän.

 

Är du intresserad av en .dev-domän? Tveka inte på att höra av dig till någon av våra experter eller till hej@dotkeeper.com så hjälper vi dig.

 

Källor:

https://get.dev/#benefits

https//www.trademark-clearinghouse.com/gtld-calendar

https://newgtlds.icann.org/en/program-status/delegated-strings