Google ger bränsle åt de nya toppdomänerna

Efter att NASDAQ börsen stängde i måndags skickade Googles VD Larry Page ut ett pressmeddelande om att Google ska omstrukturera och ingå i ett helt nytt moderbolag – Alphabet. Googles omstrukturering är just nu en av Internets mest intressanta och omdebatterade nyheter – där flera skribenter spekulerar i olika svar – vad som däremot är enklare att förutspå är att den riktiga vinnaren i Larry Pages pressmeddelande heter Daniel Negari, grundaren till toppdomänen .xyz.

Alphabet har nämligen valt att använda abc.xyz som sin primära domän och grund i sin digitala närvaro.

I april blev Negari intervjuad av WIRED magazine och berättade ”We end the alphabet in ’xyz’ and we should end domain names the same way” en vision som nu har fått ordentlig fart. Redan samma måndag som abc.xyz släpptes såg .xyz-domänen en effekt; under dagen registrerades närmare 12 000 nya .xyz-domäner; att jämföras mot cirka 3 000 .xyz-domänregistreringar per dag innan Googles lansering av Alphabet.

Sedan ICANNs beslut 2011 om att utvidga Internets toppdomäner med 1400 nya ändelser har många ifrågasatt de nya toppdomänerna.

De senaste månaderna har globala storföretag som General Motors, Barclays och nu Google alla satsat på webbadresser med nya toppdomäner, vilket kan ses som ett trendbrott. De nya toppdomänerna fyller en funktion genom nya valmöjligheter och att de dessutom erbjuder alternativ mot dyra förvärv på andrahandsmarknaden. Du kan se fler exempel på företag som valt att gå över från .com och andra gamla toppdomäner här

Negari berättar i en intervju för CNBC strax efter Alphabet annonserades ”Our registry is lighting up right now… I’m seeing all kinds of names being registered. I just got 250 names registered in the last 60 seconds. It’s crazy.”

Av de nya toppdomäner som släppts har .xyz hittills varit den ledande med över 1,15 miljoner registrerade domäner. På andra plats kommer .science med över 325 000 domäner följt av .club med 279 000 registrerade domäner.

Att Google väljer nya toppdomänen .xyz kan komma av flera anledningar. Domänerna abc.com och alphabet.com är båda domäner som inte är till salu, till och med för Google.
Oavsett vad anledningarna är till Googles initiativ så har det lett till en ökad medvetenhet om de nya toppdomänerna och deras möjlighet som ett alternativ till traditonella .com, .se

Vi kommer garanterat se en fortsatt tillväxt i nya toppdomäner under de kommande åren. Framtidens internetadresser är här för att stanna och i många fall kommer de sluta som Negaris vision om liknelsen mellan alfabetets slut och webbadressernas. Vi svenskar får däremot vänta ett par år till på .åäö-domänen.