Erik Bergman – Superentreprenören om förvärvet av great.com!

Jag bjöd $900 000 och bad till högre makter att ingen skulle lägga några mer bud. Minuterna tickade på och jag hörde ingenting. Det enda jag kände var min puls…

Redan som 28-åring hade Erik Bergman tjänat över 15 miljoner dollar på sitt eget företag, en känsla av eufori som varade i två veckor. men Erik ville göra något annat, han vill göra skillnad på riktigt. Ett välgörenhetsprojekt i Ghana växte fram som idag går under namnet Great.com. Ett domännamn med en prislapp på 900 000 dollar. Marcus Glaad fick en intervju med Erik där han berättar närmre kring sitt initiativ och varför han just valde domänen Great.com.

Vad motiverar prislappen för great.com, enligt dig?

Det är alltid svårt att värdera domännamn och jag kan mycket väl ha fel i mitt tänk kring det här.

Mitt resonemang gick hur som helst att ambitionen är att bygga något väldigt stort, något som genererar många miljarder i vinst under de kommande 50 åren. Med det tidsperspektivet och den målsättningen så kommer namnet spela en väldigt stor roll.

Jag ställde egentligen bara mig själv en enda fråga:

 

”Tror jag att namnet kommer generera större skillnad än $900 000?”

 

$900 000 spritt över 50 år är $18 000 per år. Jag kände mig övertygad att ett så starkt varumärke skulle vara värt mer än $18 000 per år och då blev beslutet lätt.

Jag kan gå in på många fler resonemang kring det här och har tänkt väldigt mycket på det men såhär förklarar jag det så kort och enkelt som möjligt.

Var du på jakt efter just Great.com eller fanns det andra alternativ?

Great.com var min absoluta favorit men det har funnits många alternativ på vägen. Best.com och Play.com har varit andra kandidater men jag har aldrig lagt något bud på någon av dem.

Vilken betydelse har domännamn idag?

Ett domännamn kan spela både en väldigt stor och en väldigt liten roll. Ska man starta sitt första företag så tror jag namnet spelar ganska liten roll. Det är hur man hanterar kunder och hur man når ut som kommer göra den stora skillnaden. Det finns ingen anledning att lägga en massa pengar på ett dyrt namn då. Är ambitionen däremot att gå internationellt och med ett väldigt högt sikte, då blir det en helt annan sak. Det går att göra med vilket namn som helst det också, men samtidigt kan ett bra namn göra mycket större skillnad här.

Kan ”gemene” företag lära sig något från affiliatebranschen och deras sätt att arbeta med domäner och content?

Ja, jag tror absolut att det finns mycket att lära sig. Affiliatebranschen är ofta helt uppbyggd på SEO. Att bara kolla på hur sajterna är uppbyggda och hur de jobbar med länkar och innehåll ger en väldigt bra överblick på effektiva strategier. Kan man applicera samma tänk inom till exempel bildäck som det görs inom casino så kan man komma väldigt långt.

Berätta om förvärvet av great.com! Jag var själv på plats i Vegas under auktionen av great.com och det blev ju en av årets största domänaffärer. Hade du någon övre gräns? Hur var pulsen under budgivningen? 

Pulsen var extremt hög! Jag satt bakom en datorskärm på Island och allt hände i Vegas.

Jag trodde inte det skulle bli någon affär. Jag satt uppe mitt i natten och bara väntade på att auktionen skulle vara över. Högsta bud var länge $100 000 från mig, jag hade redan innan auktionen lagt ett bud på $500 000 som inte var accepterat så jag visste att $100 000 var långt ifrån vad som krävdes.

Tiden höll på att gå ut och mina $100 000 låg fortfarande så jag utgick från att säljaren bara skulle avböja. Sen från ingenstans kom ett bud in på $500 000. Jag budade 600 och direkt följde 700 och 800.

Min puls var uppe i 200 och jag bara tittade på skärmen. En stor knapp med ”Bid $900 000”. Det hade inte gått mer än 10 sekunder sedan jag trodde att det inte skulle bli någon auktion.

Jag bjöd $900 000 och bad till högre makter att ingen skulle lägga några mer bud. Minuterna tickade på och jag hörde ingenting. Det enda jag kände var min puls…

Sen stängde auktionen och domänen var min. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Jag hade inte ens hunnit tänka på vad jag gjorde.

Om jag hade någon övre gräns vet jag inte riktigt. Jag var väldigt inställd på att köpa domänen och där i stundens hetta hade nog det mesta kunnat ske.

 

 

Berätta mer om projektet great.com?

Great kommer bli ett ”vanligt företag” i den meningen att ambitionen kommer vara att tjäna så mycket pengar som möjligt. Den stora skillnaden kommer vara att alla pengar kommer ges bort. För mig är det viktigaste att ha ett syfte att sträva mot resten av livet och det är precis det som Great kommer vara.

Vi kommer skilja oss från de allra flesta företag på väldigt många andra sätt också. Dels att vi sätter en tidsplan på 50 år, dels att vi vill bygga allting på distans, utan kontor och arbetstider, dels att vi vill vara helt transparenta så alla vet allt om allt. Det är väldigt mycket som bara är idéer än så länge men jag känner mig helt övertygad om att vi löser det på vägen!

När kan vi förvänta oss att se mer av projektet och vad kan man göra för att bidra?

Det kommer rulla ut någon eller ett par nyheter i månaden framöver. Vi är sex personer just nu men kommer bli betydligt fler. Innan vi har en kommersiell produkt ute på marknaden kommer det dröja länge dock. Hur länge återstår att se men jag räknar med minst ett år. Vill man gräva och spekulera lite så kan man titta in på erikbergman.se, min privata sajt där det finns en del ledtrådar om vad jag vill göra i framtiden så det går att pussla ihop lite den vägen.

För den som vill engagera sig så är bästa sättet att klicka in på great.com/get-involved/. Där har vi satt ihop en guide med saker som man kan göra redan nu.

 

Spännande! Tack Erik och stort lycka till med Great.com!