Entreprenören bakom Gents och Bodyguard om sin domänstrategi

Gents.com var helt klart den mest kostsamma investeringen som vi till slut inte kunde låta bli att göra om vi seriöst skulle gå globalt.

Dotkeeper fick en pratstund med en av Helsingborgs hetaste entreprenörer, Björn Hansson, på Gents och Bodyguard. Björn är programmeraren, och SEO experten, som byggt upp flertalet företag; häribland MissDomain. Utöver traditionella fastighetsinvesteringar har han även investerat en del i internets egna fastighetsbransch; domänmarknaden.

Gents.com kör idag ett antal satellitsiter under egna domäner, för att driva trafik in till gents.com, med regionala systersiter.

Kan du ge exempel på domäner och webbar ni använder er av i detta sammanhang?

Ja, vi har ett litet nätverk med domännamn som vi köpt på oss genom åren. Det kan vara allt från ganska breda kategorier, såsom rakning.se och akne.se, men även väldigt nischade, såsom dubbelrakblad.se och gråtthår.se, som fokuserar på ett smalt område eller en viss produkt.

Vad fick er att testa detta upplägg?

Jag har personligen jobbat i ca 10 års tid med domännamn innan jag började på Gents. Eftersom jag i grund och botten är programmerare, började jag runt 2003 att utveckla en plattform för domänauktioner vid namn MissDomain, tillsammans med en annan entreprenör. Jag har för mig att det var runt 2007 som jag köpte ut min partner och drev det vidare, för att sedan sälja bolaget 2014. Under denna tid byggde jag mig en egen domänportfölj och sålde nyligen några av de bättre domänerna, för att istället investera i fastighetsmarknaden. Med denna bakgrund har vi haft tänket med oss i Gents ganska tidigt.

Vad ger det för resultat?

Vi har mycket kvar att göra med vår domänportfölj, som vi inte hunnit med den senaste tiden. De behöver hottas upp designmässigt och även innehållsmässigt, samt så har vi minst 10 domäner till som skulle behöva utvecklas. Senaste inköpet var skägg.se som vi inte hunnit ta tag i ännu. Vi har även i enstaka fall sålt domäner som vi fått bra bud på, t.ex. svett.se.

”Resultatet är att vi dels får fler kanaler in till oss i det organiska resultatet”

Resultatet är att vi dels får fler kanaler in till oss i det organiska resultatet. Det kan även vara lättare att få inlänkar från andra sajter, om det är en fokuserad nischad sajt, istället för en produktsida direkt hos oss. På ett smalt ämne kan det ge en bra auktoritet.

Berätta gärna om när ni köpte gents.com på andrahandsmarknaden.

Gents.com var helt klart den mest kostsamma investeringen, som vi till slut inte kunde låta bli att göra, om vi seriöst skulle gå globalt. Tidpunkten kanske inte var optimal, då andrahandsmarknaden för domännamn var all-time-high. Trots en rekordlåg dollar hamnade prislappen ändå på ca 700 000 SEK. Säljaren var iskall och var mycket svår att förhandla med, och priset gick bara upp för varje år vi försökte köpa den. Ur ett varumärkesperspektiv var det nödvändigt för att skydda oss så långt som möjligt, eftersom ”gents” inte går att registrera som varumärke för vår typ av produkter.

Vad har du för råd till andra som sitter på bra domänportföljer?

Ett råd till er som sitter på bra portföljer är att smida medan järnet är varmt. Om din plan är att sälja och du har ett ok bud – sälj då. Jag har sett så många potentiellt bra affärer gå åt pipan för att säljaren blir girig, budet kommer aldrig igen, tiderna förändras och sen blir domänen kvar eftersom inget nytt bud kommer som var i närheten av det förra.

Ett annat klassiskt ordspråk: Less is more. Mycket hellre sitter jag på 20 riktigt bra domäner än 200 halvbra.

Om varje domän kostar en hundring om året att förnya, så har du en årlig utgift på 20 000, och tiden går snabbt. Plötsligt har det gått 5 år och du behöver då sälja domäner för 100k bara för att gå break even, och då är inte din arbetstid inräknat. För ska du få vettigt betalt gäller det att ligga på och hitta bra slutkunder.

Ett tips till e-handlare när det gäller domäner är att ta fram en strategi

Ett tips till e-handlare när det gäller domäner är att ta fram en strategi. Att planlöst köpa domäner kan bli mycket kostsamt, speciellt idag med så många nya domänändelser. Vissa är helt meningslösa att lägga pengar på. Använd dig av en partner som kan och förstår marknaden, de pengarna har man igen snabbt. Dessutom är det viktigt att någon har bra koll på domänerna så att de inte avaktiveras av misstag.

Använd dig av en partner som kan och förstår marknaden, de pengarna har man igen snabbt

 

Kan du ge en skäggtrendspaning för 2016? =)

Skäggtrendspaning 2016, enligt min fru (som även är grundare till Gents), så är det mustasch – och inte helskägg – som nu gäller. 🙂

 


 

Tack Björn för att du delade med dig, och stort lycka till med dina satsningar framöver!

På bild: Björn