Dotkeeper välkomnar Marcus Glaad som partner och regionansvarig

Idag är en stor dag för oss på Dotkeeper. Vi är glada att berätta om att vi växer genom att välkomna Marcus Glaad som partner samt ansvarig för Stockholmsregionen.

Marcus Glaad har gedigen erfarenhet från branschen och kommer närmast från ett av världens största domänföretag. Han har också varit med och grundat onlinemarknadsföringsbyrån Adomera samt haft uppdrag inom domänindustrins branschorganisation Registrars.se i många år.

Marcus har sambo och dotter, och favorit fritidssysslan är att ta med familjen till Nya Söderstadion och se Bajen vinna. Röster från Marcus närhet beskriver honom som en “riktig domännörd” då han under längre bilfärden ofta roar sig med att dela med sig om vilka domänrelaterade akronymer som döljer sig bakom bokstäverna på registreringsskyltar som passeras.

Vi hälsar Marcus välkommen till gänget en solig sensommardag och passade då också på att ställa lite frågor.

 

Varför väljer du att börja på Dotkeeper?

– När jag tittar tillbaka på mina 12 år i domännamnsbranschen ser jag en bransch som vuxit otroligt mycket och blivit allt mer komplex. I de flesta fall har kunderna utvecklats och anpassat sig i snabbare takt än sina leverantörer och deras erbjudande till marknaden.
I Dotkeeper ser jag ett ungt, innovativt och lyhört företag med en väldigt spännande mix av kompetens, som sökmotoroptimering, webbanalys, och såklart domänhantering. Jag erbjuds möjligheten att få vara med och utveckla framtidens erbjudande med fokus på nära kundsamarbeten utifrån individuella behov – vilket inspirerar oerhört mycket.

Vad ser du att du kommer att tillföra Dotkeeper?

– Förutom bolagsbyggande kommer jag att bidra med erfarenhet från domännamnsbranschen där jag jobbat med några av Skandinaviens största B2B och B2C företag. Något jag kommer att verka för är att se till att vi hela tiden delar med oss av vår kompetens och branscherfarenhet till företag för att underlätta och effektivisera deras domänhantering.

Visionen med Dotkeeper är att vi inte bara ska vara ännu ett domännamnsföretag i mängden. Det som skiljer oss är att vi ska anpassa oss efter vad våra kunder vill ha – min syn är att situationen på marknaden idag snarare är att kunderna anpassar sig efter leverantören.

Domänvärlden genomgår just nu en stor förändring i och med lanseringen av de nya toppdomänerna. Berätta lite om din syn på saken?

– Många företag som lyckats genom tiderna har den gemensamma nämnaren att de har kunnat se in i framtiden och förstå vad som kommer att efterfrågas och användas. Det är min övertygelse att framtidens entreprenörer och kommande generationer kommer att använda de nya toppdomänerna som .shop och .web lika självklart som vi idag använder .com.
Även om ca 99% av alla befintliga siteägare i Sverige med lönsamma verksamheter och inarbetade huvuddomäner (webbplatser) kommer att behålla sina huvuddomäner, tror jag att många branscher kommer få påhälsning från nya aktörer. Pga av en historiskt sett ganska omogen domännamnsbransch har det varit väldigt tacksamt för vissa domännamnsleverantörer och konsulter att inta approachen ”vad ska vi med alla dessa nya toppdomäner till”. Men faktum kvarstår att det registreras hela tiden nya företag och domännamn, och tillgängligheten under de idag vanligaste toppdomänerna .se och .com minskar för varje dag som går.

En av de viktigaste frågeställningarna kring nya toppdomäner är hur de kommer att fungera i sökmotorer. Google har gjort uttalanden där de är rent av väldigt positiva till nya toppdomäner och de har dessutom själva tagit stora investeringar inom området.

Samtidigt som jag tror på tillväxt för de nya ändelserna, är det viktigt att tillägga att man får ge alla nya toppdomäner tid. Det kommer inte vara idag eller imorgon som de plötsligt får genomslag och blir populära, utan det ligger troligtvis flera år bort.

De “gamla trotjänarna” som .com och vår egen .se kommer gå tämligen oberörda ut ur denna lansering av nya toppdomäner och de kommer fortfarande generera dyra förvärv på andrahandsmarknaden men jag tror och hoppas att vi kommer få se fler spännande sajter och affärsidéer poppa upp under de nya toppdomänerna. Ur ett lokalpatriotiskt perspektiv är jag mycket nyfiken på Stockholm Stads lansering av sin .Stockholm.

 

Och kanske den viktigaste frågan. Vad kan dina kunder förvänta sig av dig?

– En relation med någon som är genuint passionerad och intresserad av det han arbetar med och som drivs av kundnöjdhet. Mina kunder kommer också att få ta del av djupgående kompetens inom mitt expertisområde.

 

Hjalmar Antonsson, Dotkeepers VD och grundare, kommenterar rekryteringen:

– Internet är i stor förändring med nya toppdomäner och vi ser en ökad efterfrågan på kundanpassad rådgivning. Marcus blir med sin erfarenhet och sitt nätverk en nyckelperson i vårt fortsätta arbete för att stärka vår närvaro i Stockholmsområdet.

Varmt välkommen, Marcus!