Dotkeeper Tipsar #1: Skaffa en komplett lista över era domäner

Med start av detta inlägg kommer vi på Dotkeeper att varje vecka under hösten ge dig tips som hjälper dig till en mer krångelfri domänhantering i din vardag. Tipsen kommer att handla om allt från hur du effektiviserar administrativa göromål, till tips om hur du väljer domännamn smartast.

Först ut i vår tips-serie är steg ett mot en mer krångelfri vardag gällande domännamn – att skapa en detaljerad överblick över alla era domäner. ”En till lista”, kanske du tänker nu. Men faktum är att av alla listor som finns, kvalar denna in bland de listor som faktiskt är riktigt bra och användbar. Varför? Du minimerar risken att tappa en viktig domän, ökar din kontroll och förhandlingsläge, samtidigt som du ger dig själv chansen att i framtiden slippa betala för domäner du inte längre vill ha.

Skapa en a-ö lista över dina domäner

Domännamn köps inte en gång för all framtid, utan behöver i regel förnyas varje år (tips: tänk abonnemang). Det enklaste hade ju varit om alla domännamn förnyades vid samma tidpunkt, men faktum är att tidsramen sätts per domännamn och kan alltså variera lika mycket som det finns domäner. Hos vissa leverantörer (t.ex. Dotkeeper) ingår automatisk förnyelse, men detta gäller långt ifrån alla. För att inte riskera att tappa en viktig domän på grund av missad förnyelse, underlättar det att ha en lista med alla dessa datum samlade.

Sammanställ en lista över din(a) leverantör(er)

Om du har samlat olika domäner hos flera olika leverantörer är du inte ensam. Detta händer ofta. För att effektivisera din tid (och kanske pris?), kan det kanske vara en idé att samla alla på samma ställe. Hur du än väljer att göra, hjälper en samlad överblick dig att ha kontroll över vilka domäner ni har hos vilken leverantör och knyta denna informationen till deras olika avtalsvillkor och när fakturor beräknas skickas ut.

Glöm inte datum för förnyelse

Genom att samla ihop dina domännamn med förnyelsedatum och leverantörsinformation, skapar du dig också en fördel genom att du kan säga upp och slopa kostnader för de eventuella domäner du inte önskar behålla framöver. De flesta leverantörer på marknaden idag kräver nämligen att det är något du som kund själv ska hålla koll på. (Här måste vi stolt tillägga att det inte gäller hos oss på Dotkeeper!). För att inte behöva betala domännamn du inte längre vill behålla, behöver du i de flesta fall meddela respektive leverantör i god tid innan förnyelsen äger rum och fakturan hinner skickas ut.

Vad behöver då en riktigt bra ”jag-vill-ha-koll-men-är-inte-en-domänexpert-lista” innehålla?

Så sätt dig ned och börja med listan, det kommer vara värt det i längden. Detta är vad listan behöver innehålla:

  • domännamn, listade a-ö
  • förnyelsedatum (det datum domänen senast ska förnyas)
  • ägaruppgifter, dvs vem som ska stå som ägare på dina domäner (viktigt att dessa är uppdaterade)
  • leverantöruppgifter (dvs. var domänen är registrerad)
  • notering om sista dag att säga upp domänen om du inte längre önskar behålla den
  • leverantör för DNS (det är dessa du kontaktar om någon domän behöver pekas om, med andra ord om sidan ska gå någon annanstans än dit den går idag)
  • notering om vad det finns för innehåll på domänen (exempelvis en webbplats och/eller server)

Just det här med ägaruppgifter kommer vi att skriva mer om i nästa veckas tips. Bland annat kommer vi att berätta om varför dessa måste vara aktuella och hur du enkelt kan kontrollera så att dina uppgifter är dem rätta. Vi hoppas du tittar tillbaka då!

Har du något särskilt du vill att vi ska skriva om? Hör gärna av dig till oss så ser vi vad vi kan göra!