Äg din alldeles egna toppdomän

Är du som entreprenör eller varumärkesägare intresserad av att driva och äga din egen domänändelse, toppdomän? Har du en idé om en ny domän som du tror på men som ännu inte introducerats för marknaden?

Den första rundan av New gTLD Program lockade inte mindre än 1900 ansökningar. Resultatet är att det med start 2013 lanseras cirka 1400 nya ändelser, såsom exempelvis .now, .shop och .blog. Amazon, Google och Sandvik är exempel på företag som investerat i dessa nya toppdomäner. Googles CIO, Ben Fried, har också talat sig mycket varm om denna förändring på Internet.

ICANN, den organisation som ansvarar för Internets olika toppdomäner/ ändelser (exempelvis .net och .com), har ännu inte lanserat datum eller några villkor för nästa omgång, men har emellertid tidigare gett indikationer om ytterligare ansökningsrundor. Röster i branschen gör gällande att det tidigast kan handla om 2016/2017.

Bästa tid att börja är nu! För dem som inte ansökte i den första rundan men är intresserade av en egen toppdomän kan det vara en god idé att redan nu börja fundera på vilka förberedelser som krävs om man skall konkretisera sina planer.  Att få äga sin egna toppdomän är inte enkelt; ansökningsprocessen är komplex och omfattande och behöver noggrann planering samt dedikerade resurser.

Vad behövs för att jag ska kunna få äga och driva en egen toppdomän?

–  En idé

Många befintliga toppdomänsägare har valt en tydlig nisch och ringat in en målgrupp. Det finns också andra exempel på bolag som går bredare, exempelvis förväntas .web kunna bli en konkurrent till .com.

Sammanfattningsvis kan ansökningarna i New GTLD Program delas in i fyra kategorier.

1. Generiska toppdomäner: Toppdomäner med slutlydelser som avser exempelvis produkter eller tjänster, t.ex. .shop, .hotel.

2. Varumärken: Det finns företag som ansökt om att driva det egna varumärket som toppdomän, t.ex. .yahoo och .sandvik.

3. Geografiska: Toppdomäner med slutlydelser som har ortsanknytning, t.ex. .stockholm, .london.

4. IDN (Internationalized Domain Name): Toppdomäner med slutlydelser som har annan teckenuppsättning än den ordinarie latinska. T.ex. .时尚är kinesiska och står för .fashion.

– Pengar

Du måste dels betala för själva ansökningen (Senast låg ansökningsavgiften på $185,000 – vad avgiften blir vid framtida ansökningar går i dagsläget endast att spekulera om), sedan tar ICANN i dagsläget ut en löpande årsavgift på motsvarande cirka $21,400 per år och toppdomän. Dessutom måste du visa ICANN hur du skall finansiera driften under en 10 års period.

I den första ansökningsrundan, New gTLD program, var det många bolag som ansökte om samma toppdomän. Som exempel ville sju aktörer inkl. Amazon och Google driva .shop. I de casen avgör en auktion, där den som är beredda at betala mest får uppdraget.

– Tid

Fullt naturligt är det ganska omfattande krav och restriktioner på företag och organisationer som vill driva och äga sin egna toppdomän. ICANN sammanställde till New gTLD Program en initial manual på 338 sidor. (Länk hittar du nedan!)

–  Teknisk organisation

De flesta nya registrys, d.v.s. nya toppdomänsägare som ansökt i New GTLD Program, har anlitat ett nischat domänföretag att sköta den tekniska driften av domänerna. Dessa aktörer kallas inom vår värld för ”backend providers”.

– Intäktsmodeller

Som toppdomänsägare avgör du prissättning mot de registrarer (återförsäljare) som du väljer att samarbeta med för att erbjuda slutkunder domännamn under din toppdomän (exempel på känd registrar är Godaddy). Många registrys i New GTLD Program har också valt att auktionera ut enskilda domäner som s.k. premium domäner, med högre pris. Premium domäner består ofta av generiska ord, få bokstäver och eller sökord med hög volym på sökmotorerna.

Vi kan hjälpa dig!
I det fall du är intresserad av att se din idé eller varumärke som nästa nya ändelse, kan vi hjälpa dig med följande tjänster:

  •  Riskanalys
  • Marknadsuppskattning
  • Analysarbete av redan lanserade toppdomäner
  • Uppsättning av rätt team kring din TLD-ansökan
  • Ansökningshjälp
  • Nödvändiga kontaktytor till aktörer inom domännamnsvärlden

Aktuell statistik och nyttiga länkar:

Om du är intresserad av att följa aktuell statistik kring ämnet rekommenderar vi siten www.nTLDstats.com som dagligen uppdaterar sin webb med siffror för antal registreringar.

Du finner mer matnyttig information från ICANN, en FAQ här

ICANN arrangerar också tre gånger per år ICANN Meetings, som är en utmärkt nätverksträff för aktörerna inom domännamnsindustrin.

ICANN ansökningshandbok på engelska här.

DotKeeper vm elvan, exempel på nya toppdomäner och användningsområde här. 

Nya toppdomäner & SEO, expertintervju här.

Lista över redan ansökta toppdomäner här.

Hör av dig till oss för att prata vidare!