Dotkeeper möter – Paul Nicks från GoDaddy

NamesCon bjöd på många intressanta föreläsningar. En av talarna var Paul Nicks från registraren GoDaddy som vår utsände Marcus Glaad fick sig en pratstund med.
GoDaddy är en av världens främsta domännamnsgrossister. De investerar och köper upp domännamnsportföljer och säljer vidare domännamn.

Vad har hänt det gångna året?

Vi har reflekterat över om de portföljer vi köper är en bra affär. I år börjar vi titta på vad som sjunker i försäljning och ser till att de portföljer vi köper in uppfyller våra kriterier. Eftersom vi vill upprätthålla en välfungerande verksamhet kan vi inte bara hålla på att köpa på oss domäner i all evighet, framförallt inte sådant som vi inte kan sälja.

När vi köper stora portföljer finns det risk för att det följer med domännamn som inte är särskilt bra. Vårt jobb blir då att identifiera och analysera vad vi har och vilka domäner som inte är av intresse samt se till att göra oss av med dessa. Vi vill köpa mer som är av bättre kvalitet helt enkelt.

Hur ser den typiska domänportföljen ut som ni köper in?

Vi tittar på mycket stora portföljer, de som har cirka 50 000 namn. Vi har nu 750 000 namn i vår portfölj. Priset per domän kommer att sjunka ju fler namn som finns i portföljen. Det gör att vi måste vara kostnadseffektiva. När du får mindre portföljer som bara har ett eller två domännamn är det svårare att få avkastning på investeringarna.

Om du köper en portfölj med 10 000 domännamn, hur många skulle du då säga är av intresse?

Vi säljer ungefär 2–3 procent av varje portfölj vi köper in. Så om vi köper en portfölj med 10 000 domännamn räknar vi med att sälja ungefär 300 av dem. Låt säga att vi säljer 300 domännamn á 5000 dollar vardera, då får vi 1,5 miljoner dollar. Om du inte får pengarna tillbaka inom ett par år är det inte någon bra portfölj. Vi prissätter namnet innan vi köper dem, vi vet på ett ungefär, sedan bryter vi ner det och ser hur mycket vinst vi kan göra och om det är värt för oss?

Förra året pratade du om ”domäner som är meningsfulla” och nämnde att ”the sweet spot” låg mellan 1500–5000 dollar. Är det detsamma nu?

Ja. Jag skulle nog säga att 2500 dollar är ett jämnt och bra genomsnittligt försäljningspris.

Vilka är de typiska domännamnen som säljs inom The sweet spot?

I vårt nätverk är det 5–14 tecken som utgör 80 procent av all vår försäljning. 72 procent av vår försäljning innehåller en domän med två ord. Bara .com själv utgör 92 procent av vår försäljning.

Längden, antalet ord och ändelsen är viktiga parametrar. Naturligtvis måste orden vara meningsfulla. Två ord på engelska är mycket beskrivande. Några av våra mest sålda nyckelord är home, online, go, the, coin, my och mine, till exempel domännamn som ”the …. .com” säljer alltid bra.

Några förutsägelser för 2019?

Vi håller på att expandera till Kina. Vi har snart ett försäljningskontor på plats där.

För ett par år sedan hade de nästan bara kinesiska domännamn i Kina, starka tecken som var ihopsatta. Dessa hade inget egenvärde, men de var korta. De kinesiska investerarna körde över oss där. Detta har dött ut nu. Vi ser faktiskt en stor tillväxt av engelska domännamn som säljs till Kina. Samma uppbyggnad av två ord som vi pratade om tidigare blir allt mer populära. Den kinesiska marknaden börjar mer och mer se ut som den traditionella marknaden.

Några tips till företag som letar domännamn på eftermarknaden?

Ur marknadsföringsperspektiv är det viktigt att titta på att ha en SEM-kampanj. Om du äger rätt nyckelord får du organisk trafik som du inte behöver betala för.