Dotkeeper möter – Lisa Box

”Tänk på röstupplevelsen när du väljer ditt domännamn. Du ska kunna uttala namnet utan att det låter för avancerat. Detta är något som kommer vara extremt relevant i framtiden”
– Lisa Box, Experienced Business Development and Strategic Alliance Leader på WP Engine, WordPress.

Under årets NamesCon fick Markus Glaad en intervju med Lisa Box.

 

Sedan jag klev in i domänbranschen för 17 år sedan har jag fått höra frågan ”Hur kommer domännamn stå sig i framtiden?” Vad säger du?

Min personliga åsikt är att på det sätt vi försökt göra mobilwebben snabbare, genom att kringgå själva domännamnet och webbplatsens erfarenhet, inte riktigt har funkat. Det har varit ett för stort överflöd av alltför många appar och alternativ teknik som varit för svåra att utveckla.

Förbättra istället de mobila sidorna och få webbplatsen att upplevas som en app. De senaste framstegen inom denna teknik gör att det kan fungera på samma sätt. Om man gör det lättare att komma till webbplatsen via den mobila enheten kommer domännamnen bli mer värdefulla.

Vad tar du med dig från 2018 när det kommer till internet- och mobilanvändning?

Det är en stor skillnad på hur internet används generationerna emellan. Vi ser det största generationsskiftet hittills när det kommer till hur vi interagerar med webben. Sedan internets begynnelse har vi haft ett tangentbord, någon sorts skärm och vi har skrivit in våra sökningar. Nu ser vi skärmlösa sökningar, det vill säga röstaktiverade sökningar. Här ser vi en stor klyfta mellan användarna. Som professionell i branschen bör man tänka på hur man kan minska den klyftan, samt vilka verktyg och vilken teknik som behövs till det.

Hur ska vi förhindra generationsklyftan på nätet?

Vi bör ha ett mobilt tankesätt. Rösttekniken kommer också bli en jättestor grej. Vi har själva utvecklat en röstteknologi för WordPress som heter Polly, som möjliggör text till tal. Röststyrning kommer underlätta övergången och blir lätt att använda för både de yngre och äldre generationer.

Så du menar att man bör fokusera mer på ”radiotestet” när man väljer domännamn?

Definitivt. Förr tänkte man mycket på att namnet skulle vara lätt att stava. Nu ska du kunna uttala namnet utan att det låter för avancerat. Tänk på röstupplevelsen när du väljer din domän, det är något som kommer att vara extremt relevant för framtiden.

Vad behöver företag tänka på när vi går in i 2019?

Ta en seriös titt på hur vi investerar i vår mobila strategi. 40 procent räcker inte. Om du får mer än hälften av din trafik ,60–80 procent, via mobilen behöver fokuset ligga där. Annars kommer vi halka efter med det som internetanvändarna kräver av oss.

Vad bör man tänka på när det kommer till domännamn?

Det finns många verktyg för att göra det enkelt nu, till exempel med WordPress eller AMP. Det behöver inte vara ett stort jobb att dela med sig av en funktionsrik innehållsupplevelse på sin webbsida. Vi borde samarbeta mer med våra utvecklare för att göra innehållet på sidan mer relevant. Det kommer hjälpa oss att få fler användare i framtiden.

Några tips till våra kunder och läsare?

Inse att domäner fortfarande är en bra investering, spekulationer kommer bli svårare med tiden, men om du utvecklar de funktionsrika egenskaperna kommer domänerna du har att öka i värdet med tiden.