Dotkeeper möter – Paul Nick under NamesCon 2020 i Austin

Under NamesCon har vår Dotkeeper-representant, Marcus Glaad, haft nöjet att träffa många spännande människor. Marcus hade bland annat ett trevligt samtal med GoDaddys Paul Nicks. Paul berättar om sina förväntningar och hur konferensen har varit hittills!

Hej Paul, hur tycker du NamesCon 2020 har varit så långt?

Det största för mig är den nya platsen. Ingen visste hur konferensen skulle tas emot. Men antalet deltagare är verkligen högt. Hotellets mer komprimerade karaktär i Austin gör att det känns som fler deltagare och du kan stöta in i personer och ha fler korridorsamtal än du kunde i Vegas, där det var lite mer utspritt.

Vår VD: s presentation i dag gick väldigt bra och att den blev väl emottagen.

GoDaddy har inte haft en verkställande direktör som huvudtalare på tio år. Det är bra att detta community ser honom och hans vision för hur vi ska driva domäninvesterare som en viktig del av kundresan.

 

För många i Skandinavien har GoDaddy varit ett typiskt webbhostingföretag, men ni tar nu en ganska tydlig ställning i domäninvesteringar. Berätta lite om den resan för GoDaddy?

Ja, det är inte så att vi byter produkter överhuvudtaget, det är bara att vi ser till att vi erbjuder konkurrerande produkter för varje kundtyp. Den nya strukturen innebär att de mindre företagen, företagarna som bygger webbplatser, har en egen plats. Du har en del av organisationen som hantera detta. Och sedan har vi en annan del av vår organisation för domäninvesterare, vilket kräver andra verktyg. Vi måste komma ifrån att bara ha en plattform som försöker tjäna alla, och samtidigt inte fullt ut tjänar någon.

 

Förra året berättade du lite om att äga stora portföljer. GoDaddy har förvärvat stora portföljer och har domäninvesterat själva. Hur har det gått?

Jag kommer att vara diplomatisk i mitt svar eftersom vi är ett offentligt företag. Jag skulle kunna säga att vi fortsätter att förvärva. Det är en signal att vi ser domäninvesteringar som en blomstrande industri. Vi klarar oss bra, det positiva med detta är att vi faktiskt kan använda vår egen portfölj för att testa våra egna tjänster.

 

Några nya lärdomar från att vara på investeringssidan?

Ja, jag tror att några lärdomar är att du aldrig vet när domänen med exakt rätt köpare kommer att dyka upp, så du måste se till att du kan fånga så många potentiella kunder som möjligt. Det är viktigt att ha ett kick-ass-säljteam som kan göra att kunderna inser värdet och förstår varför du ibland debiterar 2 000-10 000 eller mer för ett domännamn.

Vi ser att allt fler slutanvändare köper upp domännamn, i förhållande till investerare som köper mellan varandra. Är din åsikt också att företag nu är mer intresserade och mer redo att betala för rätt domännamn för sin verksamhet?

Det finns stora företag som verkligen förstår Internet och den enorma potentialen. Så du kommer att ha företag som köper upp domännamn för att skydda sina varumärken, skydda deras nisch i världen. Så absolut, det finns många stora företag som kommer in och köper mycket fler domännamn. Jag tror att denna business växer en hel del. Det är ett spännande område.

 

Voice.com 2019 såldes för 30 000 000 amerikanska dollar. Vilka lärdomar kan vi ta med oss från detta och ser du några trender kopplat till röstspecifika domäner?

Jag tror inte att lärdomen från voice.com-försäljningen var att röst eller ens röstautomatiserade system är nästa stora trend. Jag tror att lärdomen istället är att köparen som hittade den absolut bästa .com-domänen, var beredd att betala priset för att äga den marknaden. För som vi nämnde tidigare är de stora företagen mer benägna att köpa rätt domännamn. Det bästa sättet att skydda ditt varumärke är att se till att ingen kan använda din önskade domän. Och det bästa sättet att komma in på en marknad är att köpa det perfekta domännamnet för den marknad du ska vara verksam på. Den dynamiken är verkligen intressant.

 

Ser du några specifika trender under 2020?

Jag gillar de mer generiska ccTLD:erna (landstoppdomäner). Till exempel .co som alltid har gått mycket bra. Du har även .ai och .io, som bara blir hetare i investeringssamanhang. Du har också .gg, som är förkortning för ”good game” i e-sportssamanhang. ccTLD:erna är korta, två bokstäver, och har en naturlig fördel över de längre gTLD:erna, som är lite mer beskrivande. Att någon tar en ccTLD och förvandlar den till något som är lite mer generiskt är något jag ser öka.

 

Att få en ”killer domain” är det viktiga och du hittar förmodligen en TLD för att sätta den under, eller hur?

Ja, absolut. Om du kommer att marknadsföra hela ditt företag under någon form av domän, så kommer du antingen att ha konkurrens från personen som äger.com versionen eller kommer priset på .com går upp för varje dag som ditt företag växer på en icke .com-domän. Så om du strävar efter att bli ett gediget varumärke måste du fortfarande få tag i .com-adressen för eller senare.

 

Tack Paul Nicks för att du pratade med Dotkeeper!