Dotkeeper möter – Niels Bosma

Dotkeeper har pratat med entreprenören Niels Bosma, som bland annat ligger bakom Tessin och Offerta, om företagsidéer och domännamn. Vi fick ta del av hans nya projekt och veta varför han tycker det är extremt viktigt att säkra upp domännamn samt att förvalta dem väl.

”Dotkeeper har hjälpt mig köpa loss värdefulla domäner och det har verkligen skett ”by the book”. Jag är så glad att ni lyckades lösa detta och till ett sådant överkomligt pris dessutom. Kände mig väldigt trygg med att ge er det uppdraget.”

Niels, berätta lite om dig, vad har du för bakgrund?

Jag är uppvuxen i Höör och har studerat datavetenskap på Linköpings universitet. Under hela min karriär har jag sysslat med startups. Var bland annat med och startade Offerta och höll på med det i 7 år, men sålde av det 2017.

Redan då jobbade jag mycket med olika domäner.

Har du några projekt på gång?

Jag har några lukrativa sidoprojekt som jag bygger på för skoj skull. De blir lite av hobbyprojekt kan man säga.

Ett av projekten är SEO Tools for Excel. Det fungerar som en schweizisk armékniv för marknadsförare, innehåller bland annat kopplingar till Google Analytics och Adwords. I det här projektet har jag varit med och kodat en del själv, men nu har jag folk som hjälper mig.

Sidoprojekten låter mig testa nya saker. Då jag är snabbrörlig med mina idéer, och kan pröva olika growth-tekniker. Jag har en förkärlek till att utveckla verktyg som sparar tid åt folk. Brukar utgå från vad jag själv vill ha och att det är jag som är kunden.

 

Berätta om projektet FileStar som släpptes i slutet av januari 2019.

Jag har en stor vision med det här projektet – man ska kunna göra vad som helst med vilken fil som helst!

Du ska kunna göra enkla operationer och allt ska gå fort och ska spara dig tid.

Det är ett program som är integrerat i operativsystemet och som hjälper användaren att bearbeta filer på olika sätt. Till exempel har vi stöd för alla olika sorters filkonverteringar. Ett annat exempel är om man vill ladda upp en fil på en sajt, där maxstorleken får vara 1MB. Då ska du enkelt kunna downsizea filen med endast tre klick i FileStar.

Filestar är en plattform med massproducerade små ”skills”. Redan nu har vi 20 000 skills, men behöver nog 20 000 till innan versionen är färdig.

Verktyg som behandlar filer ska fungera såhär enkelt!

 

Berätta lite om Tessins?

Mitt hjärta finns hos Tessin, och jag har två bra medgrundare vid min sida. Här lägger jag den största tiden av min arbetsvecka.

Vi startade upp Tessin 2014. Det är en crowdfunding-tjänst, en digital plattform för fastighetsinvesteringar. Det är en tjänst som hjälper småsparare att investera i olika fastighetsprojekt. Tessin har rest över 1.3 miljarder till över hundra fastighetsprojekt sedan start.

Dotkeeper hjälpte oss att köpa loss Tessin.com och jag är så grymt glad och tacksam för att ni fixade det! Det sparade mig otroligt mycket tid. ”Vanligt folk” kan inte lösa en sån affär till det priset.

Det här är ett domännamn som nu säkerligen kan värderas till ett par miljoner.

Med Tessins storlek och dignitet så är det viktigt att ha en säker domänhantering, där valde vi Dotkeeper.

 

Hur tänker du när du får företagsidéer, hur central är domänaspekten?

Det är direkt en viktig fråga. Innan företagsnamnet bestäms kollar jag på Google om domänen finns. Det står och faller med domänen.

Så fort jag får en affärsidé tar jag chansen att registrera domänen. Jag har en del inköpta domäner som ligger och väntar. Så man kan väl säga att jag har säkrat upp.

I samma stund som man bestämmer sig för att satsa på en affärsidé är det viktigt att köpa upp domäner som liknar ens egna, felstavningar osv, för att kunna skydda sitt varumärke.

På Offerta råkade vi ut för domänpirater som försökte utpressa oss. Det finns många skojare och fula fiskar där ute. Dessa är jag inget stort fan av.

Jag har pratat med personer som har glömt förnya sina domäner. De hade glömt betala sin faktura så förnyelsedatumet hade gått ut. Nu lyckades de i och för sig registrera domänen på nytt, men sidan låg nere en hel dag.  Det är så lätt hänt att en faktura kan hamna i spam-korgen. Därför kändes det säkrast att flytta domänhanteringen till er på Dotkeeper.

 

Har du något tips till andra entreprenörer kopplat till domännamn?

Vid uppstart av företag bör du redan från dag ett se till att skydda och säkra upp ditt varumärke. Köp upp de vanligaste domänerna inklusive felstavningar. I slutändan är det en billig peng för att skydda sig.

Hantera dina domäner, se till att inte bli av med dem. Vad händer om din faktura från registraren hamnar i papperskorgen?

 

Hur har vi på Dotkeeper hjälpt dig? Och hur upplever du samarbetet med oss?

Jag är jättenöjd med samarbetet!

Ni har köpt två värdefulla domäner till mig, och det har verkligen skett ”by the book”. Jag är så glad att ni lyckades lösa detta och till ett sådant överkomligt pris dessutom. Kände mig väldigt trygg med att ge er det uppdraget. Jag kommer definitivt att ta hjälp av er igen samt även rekommendera fler att använda er. Det har jag redan gjort i flera case.