Domäntips till dig som ska expandera internationellt

Har du planer på att expandera internationellt? Då finns det några viktiga saker att tänka på gällande domännamn och domännamnsstrategier. En väl utarbetad domänstrategi kan spela en avgörande roll i hur ditt företag tas emot på nya marknader.

Nedan listar vi några tips på vad som är viktigt att tänka på, utifrån domänperspektivet, vid breddning till nya marknader.

1. Köp lediga domäner på en gång. Detta är en låg kostnad och du riskerar inte att ni, när ni får traction eller PR, behöver se att andra går in och tar domänerna. Vi ser många fall då man väljer att avvakta med registreringar och sedan får köpa domännamnet betydligt dyrare på andrahandsmarknaden.

2. Köp lokala domäner. På så sätt visar du målgruppen att du har en lokal förankring och skapar förtroende. I Finland och Ryssland har lokala .fi och .ru en starkare kredibilitet än exempelvis internationella .com. Landsdomäner hjälper också Google att snabbare hitta rätt målgrupp för din webbplats.

3. Kolla om det tilltänkta namnet matchar ett redan registrerat varumärke. Detta kan du göra via exempelvis www.ohim.eu. Om du får träff kan det vara bra att kolla vilka klasser det befintliga varumärket täcker. Denna vetskap är bra att ha i fortsatt uppbyggnad av ert företag och er tänkta etablering utomlands.

4. Kolla sökvolymen på Google. Kanske har du hittat ett riktigt bra namn som innehåller en kategori eller branschord som det söks mycket på? Kolla regionalt via Googles verktyg hur sökvolymen ser ut för olika sökord/namn.

5. Kolla upp dina språkliga förutsättningar. Ord kan betyda olika saker på olika språk – gör inte misstaget att gå ut på en ny marknad utan att ha kollat upp ditt namn och ordval ordentligt.

6. Till sist, sök på namnet i sociala medier. Finns det sidor, grupper eller användare som matchar ditt tilltänkta namn?

Lycka till med din expansion!

Och du är alltid välkommen att kontakta Dotkeeper om du har några fler funderingar kring din domän-situation.  Ja tack, jag vill får kostnadsfri konsultation av Dotkeeper