Domännamnet blev till ett företag

”Tanken först var att sälja busring.se till en befintlig aktör inom de tjänsterna och jag pratade bl.a. med Spray. Ingen var intresserad, så jag startade själv en tjänst kring busringning. Idag är det Sveriges största busringningstjänst!”

Dotkeeper fick en pratstund med serieentreprenören Filip Larsson, som bland annat varit med och grundat Busring.se, Dll-files.com, photago.com, snabboteket.se, gällande hur han tänker kring de nya toppdomänerna och domännamn generellt som fenomen.

 

När du får en idé om någon ny affärsverksamhet, hur tidigt i processen tittar du på domännamn, och hur går det till?
– Jag tycker att om man har den minsta lilla idén, skall man sträva efter att även ha domännamnen. Idag kan man inte ta fram ett varumärke utan att integrera valet av domännamn i processen eftersom det kan bli enormt dyrt att behöva köpa loss domännamn i efterhand. Det finns många exempel och det närmsta Malmö-exemplet i närtid är när Coolstuff köpte loss coolstuff.com. Köpeskillingen är inte officiell (tror jag) men vi kan bara gissa vad det kalaset gick loss på.

När vi skulle lansera Photago använde vi siten namestation.com för att få fram ett bra namn. Vi fick ett gäng uppslag till domännamn, registrerade de fem bästa och testade dem sedan. Vi utgick från frågeställningar som t.ex. ”Vad tänker du på när du hör detta namnet?”, ”Kan du stava till denna domänen” o.s.v.

Jag registrerade nyligen gettingtoknowyoubingo.com. Vi skulle ha fest och ville uppmuntra mingel. Det är ett lite långt domännamn, men råkade vara 25 tecken vilket är antalet brickor i ett bingospel.

Har du någon gång köpt eller sålt ett redan registrerat domännamn?
– Ja, ett antal gånger. Bl.a. reggade jag ett antal busring-domäner i början på 2000-talet. Jag ville ha busring.se redan på den tiden när man var tvungen att ha ett aktiebolag som hette exakt som domänen. Tanken först var att sälja till en befintlig aktör inom de tjänsterna och jag pratade bl.a. med Spray. Ingen var intresserad, så jag startade själv en tjänst kring busringning. Idag är det Sveriges största busringningstjänst!

Andra exempel är prankcall.co.uk och mediatool.com.

Ser du någon sådan potential nu med de nya toppdomänerna?
– Det är möjligt att det kommer finnas, men jag kommer inte ta möjligheten på det sättet. Det är mycket osäkrare nu för tiden och otydligare vad som kommer fungera och inte fungera. Domännamn spelar idag mindre roll utifrån att få trafik; innan skulle man ha domäner för att få ”type in traffic”. Jag tar inte risken, jag vet vad jag skall göra med min tid.

Det är svårt med domänspekulationer, svårare än det låter. Jag gillar det mer utifrån att köpa en bra domän och bygga en bra tjänst. En trend man ser nu är att man ser hippa domännamn. När vi skulle lansera busring internationellt testade vi prank.ly. (Libyens landsdomän red. anm.) Men om du riktar dig till en ovan Internetpublik är det .se eller .com som gäller.

Har du tagit några initiativ utifrån de nya toppdomänerna?
– Jag var intresserad av att ha en egen toppdomän och började ta reda på mer information om vad det skulle innebära. Men skall man göra det bra så är det en stor business att driva runt det. Det var också höga kostnader årligen driftsmässigt.

Hur kommer du agera utifrån dina bolagsengagemang?
– Gällande skydd kommer jag att ta det lugnt. Jag vill se vad som blir stort och börjar användas först. Ingenting har ännu slagit .com…

Du driver bl.a. dll-files.com som får mycket trafik från Googles sökmotorer. Hur ser du på att Google kommer driva drygt 100 toppdomäner?
– Det är bra att en stor spelare tar ett statement. Om jag skulle spekulera i enskilda domännamn, spekulerar jag hellre i domännamn som Google administrerar, än som okända företag administrerar.

Någon erfarenhet du vill dela med dig av gällande domännamn, någon läxa du lärt dig?
– Glöm inte bort att förnya dem – håll koll på datumen. När vi ändrade fakturaadress låg tilf.se nere några dagar. Ha inte heller domänerna på för många leverantörer, samt ha koll så att det finns fungerande betalningslösningar.

Slutligen, vad ser du mest fram emot under 2014?
– Vi har spännande saker på gång med både DLL-files.com och Photago. Det är alltid roligt att driva igenom en förändring, lansera och se resultaten. =)

Vi på Dotkeeper tackar dig Filip för svaren och önskar dig fortsatt medgång i dina bolagsengagemang! För er som vill följa Filip- håll koll på  filiplarsson.com