BrexIT-problem

Förändringarnas vindar blåser kraftigt över Storbritannien i samband med Brexit. Nu är det IT-världen som väntas få sig en rejäl känga.

Webbtidningen Computer Sweden rapporterar att EU-kommissionen nu meddelat att man i samband med Brexit kommer dra tillbaka samtliga EU-domäner som tilldelats såväl privatpersoner som företag i Storbritannien. Detta oavsett om Storbritannien lämnar EU genom ett avtal eller inte.

Vi pratar inte om ett fåtal domäner. Det rör sig om hela 250 000 brittiska EU-domäner och allt från stora etablerade företag till privatpersoner kommer att drabbas.

Förhandlingar om övergångsarrangemang sker i detta nu och kommer att slutföras i nästa vecka, men det är redan känt sedan tidigare att domänerna ska återkallas oavsett hur ett eventuellt utträdesavtal mellan Storbritannien och EU utformas.

Om utträdet sker med en så kallad ”mjuk” Brexit, det vill säga genom ett avtal, kommer återkallandet av domänerna att träda i kraft den 1 jan 2021.

Ingen vet dock hur snabbt de kan återkallas om det blir en ”hård” Brexit, utan avtal.

De berörda domänerna kommer att försvinna från webben inom 48 timmar efter återtagandet. Detsamma gäller förstås e-post och andra tjänster knutna till de aktuella domänerna, till exempel certifikat.

Redan i mars 2018 flaggade EU-kommissionen för berörda parter om att det fanns en risk för att återkalla EU-domänerna. Redan då sjönk antalet brittiska EU-domäner med 100 000 registreringar.

Förändringarna kommer såklart ha stor inverkan ekonomiskt, framförallt hos de webbplatserna som haft en bra hit rate i sökmotorer med sina nuvarande domännamn.

Många företag kommer därför bli tvungna att starta om, helt från scratch.

Att man skulle förlora sina webbplatser och domäner var kanske inte något ja-sägarna räknade med när de röstade för Brexit. Kanske sitter någon av dessa själar, as we speak, och googlar på vilka nya toppdomäner som skulle funka istället.

Enligt EURid som driver .eu-domänen kommer ny information ut senare i veckan gällande vilka möjligheter dessa domänägare har.

Vi håller er uppdaterade i ämnet.

 

 

UPDATE FRÅN EURid 2019-01-24: https://eurid.eu/en/register-a-eu-domain/brexit-notice/

 Enligt uppdateringar verkar det som att en lösning för brittiska .eu-domänägare är att ändra till en giltig adress inom EU, Norge, Island eller Lichtenstein. Ett sätt att göra detta är att använda tjänst för lokal närvaro. Emellertid verkar detta upplägg inte vara helt säkert. I det fall någon annan part verkligen är intresserad av en tagen .eu-domän, kan denna nämligen föra fram klagomål om att innehavaren med lokal närvaro egentligen inte har rätt till domänen.