I huvudet på en domainer del 3 av 4

Grämt dig över att du aldrig tog chansen att registrera .com domäner på 80 och 90-talet? Nu utökas landskapet med över 1,000 nya alternativ till .se och .com. Följ med när vi intervjuar Jens Weegar som redan registrerat hundratals domännamn under de nya toppdomänerna.

 

”Många tenderar att övervärdera sina domäner och lista dem till överpriser. I bland blir det nästan parodiskt. Som nybliven domainer får man jobba hårt”.

 

Hur mycket startkapital skulle behövas för att komma igång och investera i domännamn?

Några hundra kronor. Bevaka diverse snapback (både svenska och amerikanska) och tillslut sitter du med en hyfsad domän. Sedan annonserar du ut den för tiodubbla inköpssumman osv osv. Är din satsning riktigt seriös så är 50-100.000 kronor en fin startsumma att komma igång med.

 

Tre tips till andra som vill lära sig komma igång med att identifiera bra lediga domännamn?

  • Använd olika bulksök tillsammans med din egen komponerade ordlista (över dina nyckelords-favoriter) för att kunna identifiera potentiella objekt.
  • Använd flera olika snapback-tjänster.
  • Analysera alltid en domän och dess nyckelord/fras grundligt innan du slår till. Har verkligen ordet/frasen en kommersiell potential? Gör heller inga impulsinköp utan att ha analyserat konkurrerande suffix.

 

Vilket är det vanligaste misstaget du ser inom domäninvestering?

Många tenderar att övervärdera sina domäner och lista dem till överpriser. I bland blir det nästan parodiskt. Som nybliven domainer får man jobba hårt, om man nu inte råkar ha stora ekonomiska resurser och stenkoll. Det tar mycket tid i anspråk att lära sig branschen och att hitta de få guldkornen. Konkurrensen är dessutom oändligt mycket större än i början av .COM-eran.

 

Domäner du investerar i under år 2015, hur lång investeringshorisont har du för dessa registreringar?

Från en minut tills jag trillar av pinn. Jag har med andra ord inga specifikt satta tidsmål, utan kommer varje år att försöka förbättra domänportföljen. Om man gör det (rätt) och inte listar sina domäner till orealistiska överpriser så kommer man att sälja. Inte allt, men så man gör en förtjänst.

 

Jens, hur går en typisk försäljning till?

Antingen via en förfrågan på mejlen, eller också säljs domänen via en marknadsplats (direkt eller via auktion).

 

”Jag köpte ett stort antal rese-relaterade domäner av ett svenskt företag som sedan sonika struntade att överföra dessa. Efter månader av tjat fick jag tillslut 75 % av pengarna tillbaka”.

 

Approachar du potentiella köpare eller väntar du på att andra skall ta kontakt?

Fram tills nu har jag främst agerat passivt. From början på 2015 kommer vi (företaget) aktivt söka potentiella kunder. Man får dock passa sig för att spamma eller agera påstridigt. Det är bara kontraproduktivt.

 

Brukar du lägga ut domäner på marknadsplatser som sedo.com?

Ja, personligen använder jag mig av Sedo, Afternic, Flippa, DNX och Missdomain.

 

Berätta om din bästa affär hittills?

Jag sålde tre Thailand-relaterade domäner i ett paket för en tid sedan. Köparen försökte inte ens pruta ner mitt ursprungspris, vilket annars är mer regel än undantag.

 

Din sämsta affär hittills?

Jag köpte ett stort antal rese-relaterade domäner av ett svenskt företag som sedan sonika struntade att överföra dessa. Efter månader av tjat fick jag tillslut 75% av pengarna tillbaka. De har lurat andra människor med, men det visste jag inte då. Med detta i vetskap gör jag inga större köp utan att använda en escrow-tjänst*.

*Escrow innebär att en tredje part håller på pengarna tills det att domänen officiellt har bytt ägare. Därefter betalas pengarna ut till säljaren och företaget som erhåller tjänsten tar ut en avgift eller en provision. Detta skapar en trygghet för båda parter.

 

Berätta om din konstigaste affär.

För väldigt länge sedan köpte jag Jalopeno.com utan att inse den ganska uppenbara felstavningen. Men bara någon vecka senare hörde en person av sig och ville köpa den, trots vetskapen om att den var felstavad.

 

Behöver man skatta på vinstintäkter från försäljning av domännamn?

Ja, i de flesta länder. I Sverige räknas som det som hobbyverksamhet om man endast säljer någon enstaka domän. Om man säljer på regelbunden basis skall dock inkomsterna deklareras separat. Jag vet att amerikanska skattemyndigheter också har blivit mer uppmärksamma beträffande detta.

 

I dagarna avslutade .SE sin sista auktionsrunda av de 349 tidigare spärrade domännamnen. Några intressanta reflektioner du gjort kring detta?

TV.se för över två miljoner kronor var ju en fantastisk försäljning. Det var verkligen en eye-popper!

 

Vilket var det största fyndet i den auktionsrundan enligt dig?

Jag tycker några av landsdomänerna gick oväntat ”billigt”. Exempelvis Egypten.se och Grekland.se. Jag hade väntat mig högre slutbud, men där tog jag mig vatten över huvudet. Sverigedemokraterna fick nog  Sd.se till ett relativt förmånligt pris också.

 

Köpte du någon domän?

Nej. Hade auktionen ägt rum för fem år sedan hade jag utan tvekan bjudit på Thailand.se. Jag tog för övrigt hem  Thailand.nu på en auktion för i runda slängar femton år sedan, men den har bytt ägare ett flertal gånger efter detta.

 

En släkting ville nyligen ha min hjälp att investera 10,000 kr i domännamn under nya toppdomänerna. Vilka toppdomäner skulle du rekommendera henne att titta på?

.CLUB, .WORLD, .GLOBAL och .LINK samt mer nischade suffix som: .CRUISES,  .VEGAS och .TAXI osv. Samt de kommande TLD:er som jag nämnde tidigare.

Eftersom Jens har så mycket intressanta analyser har vi utökat vår följetong till en fjärde del som du snart hittar här på vår blogg. Vi bjuder också in er läsare att maila frågor till hjalmar@dotkeeper.com som vi vänder med Jens och kan bli publicerade i del 4.

 

Är du nyfiken på Jens domänportfölj? 
Du kan hitta delar av den på hans webbplats www.fancy.domains

Vill du nå ut direkt till Jens så finns han på Twitter också; @JensWeegar.

 


 

Tidigare blogginlägg ”I huvudet på en domainer” finner du här:

Del 1 av 4

Del 2 av 4

Del 4 av 4

Med detta vill vi önska alla en trevlig helg!