I huvudet på en domainer del 4 av 4

Sista delen där vi följer en investerare inom domännamn. Lär dig mer om vad som krävs.

 

Vilken är den vanligaste missen företag och varumärkesägare gör enligt dig gällande domännamn?

Många drar sig för att betala en liten slant extra för att få tillgång till den enskilt bästa domänen för deras verksamhet på andrahandsmarknaden. Man tänker kortsiktigt och snålar in på förhållandevis måttliga utgifter.

 

Vad har du för råd till människor som ansvarar för domänportföljer ute på företagen?

Se till att skydda ert varumärke genom att registrera detta under de viktigaste domän-suffixen.

 

Vad är de senaste trenderna du sett inom investering av domäner under nya toppdomänerna?

Domäninvesterarna, inklusive mig själv, är nog i regel försiktigare och analyserar mer innan de köper något. Många har samlat på sig stora portfolios och det blir dyrt att förnya hundratals domäner, inte minst om man ligger inne med sk premiumdomäner med rejält saltade årsavgifter. Man fokuserar på bättre domäner, enkelt uttryckt.

 

Vilka av de närmast kommande lanseringarna inom nya toppdomänerna tror du mest på, och varför?

.HOTEL, .MUSIC, .SPORT och .FILM av den enkla anledningen att de är korta och representerar mångmiljardindustrier. .SHOP, .ONLINE, .SITE och inte minst .WEB för att de är vettiga, generiska suffix.

 

Har du några föredömen inom domain investing, i så fall vilka personer och varför?

Ärligt talat inte. Standardsvaret är väl Mike Mann, Frank Schilling och Rick Schwartz, men de har ju varit aktiva sedan järnåldern (någonting). En svensk med en galet bra portfölj är väl Thomas M, som tidigare ägde TV.nu. Jag har noterat att han handlar och kniper guldkorn fortfarande.

Google och Amazon har ansökt om att driva 101 respektive 76 nya toppdomäner var, men allra flest ansökningar (304 st.) har det amerikanska bolaget Donuts. Nyligen såg vi i en intervju med Rolf Larsen som driver toppdomänen .global att de redan spenderat cirka $10 miljoner på .global.

 

När uppskattar du att Donuts går break even på sina initiativ inom nya toppdomänerna?

Det beror nog på två faktorer. Dels hur många som kommer att förnya sina nya gTLD:er under 2015 och 2016, dels hur de kommer tas emot av normalanvändarna de närmaste fem åren sisådär. Jag kan tyvärr inte ge något bra svar då det finns alltför många oförutsägbara faktorer som spelar in.

 

Sju bolag har ansökt om att få äga och driva .shop, däribland Google och Amazon. När fler än en ansökt håller ICANN en auktion där högstbjudande får äga och driva domänändelsen. Hur mycket följer du dessa auktioner?

Jag läser bara om dessa på de amerikanska domän-nyhetssajterna. I övrigt har jag inte haft så mycket tid, eller i ärlighetens namn, intresse att följa det närmare. Däremot är jag glad att Google engagerar sig i fenomenet på största allvar. De nya gTLD:erna (och vi som investerare) kunde inte få en bättre jätte i ryggen. Alla gillar inte Google, men ingen skrattar åt dem.

Många dödförklarar de nya toppdomänerna och hänvisar till det låga intresset (och låga antalet domänregistreringar) det första året inom New GTLD Program (som förväntas pågå totalt tre år). Inom branschen hoppas många TLD ägare och återförsäljare att intresset kommer öka när dessa auktioner attraherar mycket kapital.

 

Kommer du rikta kommande investeringar i domäner inom nya toppdomänerna mot toppdomäner där auktion ägt rum till höga slutpriser?

Ja och nej. Jag är ett stort fan av .CLUB som ju för övrigt säljer överlägset bäst på andrahandsmarknaden, men det är svårt att hitta bra namn under tiotusen kronor per styck där. DotClub har verkligen skött marknadsföringen föredömligt och det har trissat upp priserna! Personligen gillar jag Donuts .WORLD lika bra, men där saknas de spektakulära marknadsföringskampanjerna, i varje fall ännu. Vissa av de nya toppdomänerna har framtiden för sig vare sig folk vill det eller inte. Andra kommer att förbli marginella paranteser, om de ens överlever.

 

Generellt, vilken strategi tror du mest på, köp och äg passivt, eller köp och kontakta potentiella köpare?

Sitter man på en väldigt bra portfolio räcker det ofta med att lista den ”passivt”, dvs på en egen webbplats, samt på de olika marknadsplatserna för domäner på nätet. Är portfolion lite tunn kan det utan tvekan löna sig att försöka kontakta presumtiva köpare. Man bör dock vara noga med att undvika att spamma. Ingen gillar en påstridig försäljare. Man skall också ha i åtanke att gemene person inte är ett dugg intresserad av domännamnet som sådant. Den presumtiva kunden kommer enbart köpa domänen om han ser någon uppenbar företagsmässig fördel att äga den.

 

Reflektera gärna kring för och nackdelar med att investera i domännamn jämfört med att investera i värdepapper, fastigheter eller andra tillgångar.

Fördelarna är att man kan göra ganska stor förtjänst på smart domänhandel med ett relativt begränsat initialt startkapital. ”Nackdelen” är att man måste lära sig branschen och följa gällande trender. Dessutom så måste man jobba hårt. Det är många som vill åt de få guldkornen och de försvinner snabbt.

Stort tack säger vi för att du tog dig tid! Vi vill också tipsa om att Jens har en intressant domänblogg som du finner här . Vi kommer fortsätta hålla kontakten med Jens och ser fram emot att följa hans kommande initiativ inom domänmarknaden.

 


 

Tidigare blogginlägg “I huvudet på en domainer” finner du här:

Del 1 av 4

Del 2 av 4

Del 3 av 4