Är billigast bäst gällande domänleverantör?

Väljer ni domänleverantör p.g.a. pris? Det kan vara helt rätt! Men också, faktiskt, helt fel.

I detta inlägg guidar vi er igenom några viktiga parametrar ni bör ta hänsyn till när ni ska utvärdera vilken domänleverantör som bäst matchar era behov.

I domännamnsbranschen finns det, om man ska förenkla det något, två typer av leverantörer. På Dotkeeper brukar vi benämna dessa som ”do it yourself-leverantör” (DIY) eller ”outsource-leverantör” (i den senare kategorin hittar man oss på Dotkeeper). Den stora skillnaden är hur mycket arbete och ansvar du som kund själv behöver stå för.

I kategorin för ”do it yourself-leverantörer” (DIY) återfinns aktörer såsom t.ex. webbhotell. Här erbjuds domäner oftast till ett lägre pris, tillsammans med webbhosting och kunden får själv sköta administrationen samt själva ansvara för att domännamn hanteras korrekt och förnyas enligt önskan. Detta alternativ passar företag som endast har några få domännamn, som kanske endast behöver .se/.com domäner, samt har tid och en bra struktur för att säkerställa att inget faller mellan stolarna.

Alternativet outsource” innebär att ni anlitar en aktör som tar över ansvaret för att säkra, bevaka och administrera er domännamnsportfölj – och som garanterar förnyelser. Detta alternativet passar företag som har fler domännamn, kanske under flera landsdomäner, och vill / behöver lägga sin tid på annat än domänhanteringen. Eftersom ansvaret istället läggs ut på leverantören, blir priset för domänerna oftast högre per styck. Det finns också ett större utbud av domänändelser och kringtjänster. Således är detta upplägg mer anpassat för företag som vill säkra upp sin business mot digitala intrång och som verkligen vill ha kontroll över sitt namn online.

Så, vilken typ av domänleverantör är bäst för er verksamhet? Bör ni överväga att ha en ”outsource-partner” eller ”DIY-leverantör”? Nedan är några frågor som kan guida er rätt.

  • Har ni fler än en handfull domännamn?
  • Har ni kritiska domännamn med t.ex. webbplatser och epost som absolut måste fungera utan nedtid?
  • Har ni ett starkt varumärke som gör att ni är mer utsatta för piratkopior eller annat varumärkesintrång?
  • Har ni verksamhet utanför Sverige, eller planerar ni att expandera utanför Sveriges gränser?
  • Har ni storslagna framtidsplaner för ert varumärke?

Om du svarat ja på frågorna ovan är vår starka rekommendation att se över leverantörer inom outsource-segmentet. Även här kan prislapparna skilja sig åt, så säkerställ att du jämför äpplen med äpplen, det billigaste alternativet innebär inte att det är det bästa. Om något händer vill du ha en kunnig, snabbfotad och tillgänglig partner som kan hjälpa dig när det verkligen behövs!

Vi på Dotkeeper erbjuder domäntjänster med hög kvalité, ni blir dessutom inte inlåsta i långa och krångliga avtal. Vi erbjuder schyssta villkor för att du som kund ska känna dig trygg i ditt val av domänleverantör.

Vill du veta mer om Dotkeepers tjänster? Kontakta oss gärna!