Tips till dig som E-handlare inför stora handelsdagar

Som många av oss nog vet börjar vi närma oss Black Friday, en högtid för många e-handlare men också en stor dag för konsumenter. Men det är inte bara e-handlarna och konsumenter som har fest under denna dag. Även för bedragare är detta en riktig höjdardag.

Domänbedrägerier ökar snabbt och just E-handelssajter är en naturlig måltavla för cyberkriminella aktörer. Särskilt utsatt blir denna sektor under de perioder när handeln är som störst, som exempelvis Black Friday.

En vanlig typ av bedrägeri är att bedragare skickar ut mail via falska mailadresser som kan likna din verksamhets. Det är också vanligt att en icke välvillig part registrerar närliggande domäner och sätter upp webbutiker som liknar er för att sedan locka in era kunder med fantastiska erbjudanden, till en site med falska varor som inte tillhör er.

Risken är att du får missnöjda kunder som tappar förtroendet för er verksamhet och att ert varumärke blir urvattnat.

Så istället för att hamna i en sådan situation, är det viktigt att ni inför stora handelsdagar säkrar upp affärskritiska domäner så att inte en tredje part använder sig av dessa. Men också att ni sätter upp en domänbevakning för ert namn, så ni får indikationer på om någon annan registrerar ert namn som domän. Detta gör att ni kan agera innan någon större skada är skedd.