Alla älskar en bra domänstory

Historien om Uber.com

Jag misstänker att det är lite som när ett gäng fiskare träffas och diskuterar gamla minnen. Det skarvas lite här och där. Fiskarna är större och tyngre ju längre in på kvällen man kommer, men historierna baseras dock oftast på en sanning. Om än något modifierad.

NamesCon är precis som den där fisketräffen. Mellan sessioner med utbildningar och nätverkande i Las Vegas utbyts det även många historier om domänaffärer. Både egna och andras.

Favoriterna är som oftast de med en viss portion skadeglädje eller ”hur kunde hen missa den möjligheten”. Allt som oftast med stor brist på självinsikt i att det alltid är lätt att vara klok i efterhand när man sitter på facit.

Ni har kanske redan läst om historien med Uber.com? Det är en av alla dessa historier som ofta återberättas.

Universal Music var den största investeraren i Uber.com, ett socialt nätverk som trots starka investerare gick i graven 2008. Efter misslyckandet satt man kvar med domännamnet i sin ägo.

Under 2010 lanserade ett numera välkänt transportbolag sin smartphone-app som har kommit att revolutionera taxibranschen. Eftersom Uber.com var tagen, valde de att gå under namnet UberCab.com.

Dessvärre för UberCab dröjde det inte länge förrän deras framgångar i hemstaden San Francisco ledde dem in i juridiska tvister mot San Franciscos kommunala transportinstanser och lokala taxibolag. Eftersom de inte var licensierade som ett taxibolag hade de heller inte rätten att nyttja ordet ”cab” i sitt namn då detta var vilseledande.

Så det fanns alltså en ”enkel” lösning på problemet. Ta bort lydelsen ”cab” ur namnet. Problemet var såklart att namnet ägdes av ett globalt stort bolag som investerat tid och pengar i det.

Lösningen blev att Uber Technologies Inc. erbjöd Universal Music 2% av sitt bolag mot att få domännamnet Uber.com

När Uber 2014 gjorde en ny investeringsrunda värderades bolaget till otroliga 17 miljarder dollar. Dessvärre var Universal Music inte ett av bolagen som kunde räkna hem en del av dessa pengar eftersom de innan 2014 sålt tillbaka de 2 % av Uber för 1 miljon dollar.

Universal Musics tidigare ägarandel om 2% nämns ofta. Det som är lätt att glömma bort är att 1 miljon dollar för en fyrbokstavs .com-domän idag är ett marknadsmässigt rimligt pris, speciellt som det kan nyttjas på många olika språk och är extremt ”brandable”.

Även om de fick bra betalt så hade Universal Music kunnat läsa på mer och insett att värdet var större än 1 miljon dollar. Värdet av ett domännamn är till syvende och sist så stort som någon är beredd att betala för det. Det är dock alltid relaterat till en rad olika faktorer som skall undersökas noggrant innan man köper eller säljer ett domännamn. Det är därför vi alltid är extremt noggranna och spenderar ett flertal timmar av undersökningar innan vi lämnar utlåtanden, oavsett om ni skall köpa ett namn, sälja det eller bara få en värdering för säkerställa era tillgångar.

Idag värderas Uber till dryga 60 miljader dollar.