4 verkliga exempel på trassliga situationer att undvika i domänhanteringen

När det kommer till hantering av domännamn finns det många situationer där trassliga och onödiga problem kan uppstå. Situationer som i värsta fall kan få långtgående och kostsamma konsekvenser. Här nedan lyfter vi fram 4 exempel på sådana situationer som ni som företag bör sträva efter att undvika.

  1. En anställd har sedan tidigare registrerat domäner till företaget via en Do It Yourself-leverantör och kopplat sitt privata kreditkort till förnyelser. Trassligt när den anställda slutar och missar att lämna över kontot eller uppdatera kortuppgifterna – och domänerna inte förnyas… I värsta fall kan domänen hamna på auktion och någon annan kommer över den.

 

  1. En återförsäljare registrerar domäner med företagets namn, utan att detta regleras i ett särskilt avtal. Trassligt om samarbetet avbryts och det blir tvist om vem som egentligen har rätt till domännamnet…

 

  1. Om en anställd, eller leverantör, registrerar domäner åt företaget på sig själv och sedan slutar och på ett eller annat sätt försvårar processen att få ut kod/loginuppgifter… Då kan det bli extra trassligt om det krisar och man verkligen måste komma åt domänerna snabbt. Det är inte helt enkelt att få ut sådan information utan den då legala ägaren till domännamnet.

 

  1. Man skickar in varumärkesansökan utan att registrera viktiga domännamn samtidigt. Varumärkesregister kan bevakas av vad vi kallar domänpirater, som i illvilliga syften då registrerar varumärkesnamn som domännamn. Det kan bli trassligt när domänerna man haft i åtanke norpats av någon annan… då är ni tillbaka på ruta ett och i värsta fall behöver ni byta namn eller köpa ”tillbaka” domänerna till ett mycket högre pris än vad det hade kostat att registrera.

 

Det finns många trassliga scenarion som kan uppstå i domänhanteringen, ovan är endast några exempel. Vi på Dotkeeper hjälper dig att undvika fallgropar, eller hjälper dig reda ut situationen om du råkat hamna i någon. Läs mer om vår tjänst för Domänhantering här.

 

Välkommen att kontakta oss!